Zona metropolitană Suceava ar putea beneficia de 185,4 milioane de euro de la Banca Mondială (BM), în exerciţiul financiar 2012-2027, a anunţat primarul Ion Lungu, după o întâlnire pe care a avut-o pe 10 septembrie la sediul BM din România. Potrivit, primarului, suma avansată a rezultat din simulările instituţiei financiare internaţionale, municipiul reşedinţă de judeţ urmând să beneficieze de 140,2 milioane de euro.

Lungu a spus că unul dintre proiectele ce pot fi finanţate în zona metropolitană este Centura ocolitoare 2, ce va devia traficul către Botosani pe ruta drumul european 85 – Cumpărătura – Ipoteşti – Tişăuţi – Salcea, valoarea proiectului fiind estimată la aproximativ 40 de milioane de euro.

Primarul a precizat că discuţiile de la BM din România au avut în vedere Dezvoltarea urbană sustenabilă pentru perioada de dezvoltare 2021-2027, iar la dezbatere au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai agenţiilor regionale de dezvoltare, precum şi reprezentanţi ai ministerelor.

Lungu a subliniat că, în cadrul discuţiilor, a susţinut folosirea, în exerciţiul financiar următor, finanţării de proiecte prin instrumentul Investiţii Teritoriale Integrate (ITI), folosit în Polonia cu succes, cu o accesare foarte bună. Potrivit lui primarului, prin acest instrument se pot promova proiecte în cadrul Asociaţiei „Moldova se Dezvoltă”, dar şi în cadrul Zonei Metropolitane Suceava.

Lungu a precizat că fondurile care pot fi atrase sunt de la Uniunea Europeană, pentru care BM face consultanţă la cererea Comisiei Europene. „Pe o simulare făcută de BM, Zona Urbană Funcţională (ZUF) Suceava ar putea primi în exerciţiul financiar 2021-2027 suma de 185.416.313 de euro, din care municipiul Suceava ar beneficia de 140.278.476 de euro”, a spus Lungu. AGERPRES