Ziua Sfintei Maria Mare şi Ziua Marinei au fost sărbătorite şi în acest an în municipiul Giurgiu

giurgiu_ziuamarinei1.jpgAutorităţile publice ale judeţului şi municipiului Giurgiu au marcat şi în acest an cele două sărbători deosebit de importante ale românilor – Ziua Marinei şi Ziua Sfintei Marii. În parteneriat cu Administraţia Porturilor Dunării Fluviale şi S.C. Giurgiu Nav S.A., Primăria şi Consiliul Local Giurgiu, prin Centrul Cultural Local “Ion Vinea”, au organizat o serie de manifestări cultural-artistice la care au participat giurgiuveni de toate vârstele.

Festivităţile au debutat la ora 9,00, în Portul Giurgiu, cu intonarea Imnului Naţional, în prezenţa primarului Nicolae Barbu, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu, Cristian Marciu, a comandantului Garnizoanei Giurgiu, col. Gheorghe Pană şi a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene.

Despre semnificaţia istorică a zilei de 15 august şi importanţa celebrării sale ca Ziua Marinei Române a vorbit comandorul Dumitru Cucu, preşedintele filialei locale a Ligii Navale Române. Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă în memoria tuturor marinarilor români ce şi-au pierdut viaţa pe ape, iar ca omagiu adus acestora a fost aruncată în Dunăre o ancoră din flori.

După momentele oficiale au urmat cele de divertisment, startul fiind dat de demonstraţia de arte marţiale a tinerilor sportivi de la Clubul Aquila, conduşi de profesorul Ioan Chelu şi a colegilor lor de la Clubul Nova Force. Zeul Neptun, însoţit de trei nimfe, a debarcat în Portul Giurgiu de pe o şalupă a Poliţiei de Frontieră. Au urmat apoi tradiţionalele jocuri şi concursuri marinăreşti: alergarea în sac, tragerea la parâmă, dar şi prinderea purcelului legat de şcondru şi a raţelor. Totodată, giurgiuvenii dornici să facă o plimbare gratuită pe Dunăre au avut la dispoziţie nava de agrement “Valahia”, care, în curse de câte o oră, i-a purtat pe apele fluviului de-a lungul celor două maluri, românesc şi bulgăresc.

Seria manifestărilor a continuat seara, pe strada pietonală Mircea cel Bătrân, cu parada Orchestrei de suflători “Valahia” alături de majorete şi spectacolul muzical-coregrafic susţinut de Ansamblul folcloric “Doina Dunării”, Orchestra de suflători “Valahia”, soliştii locali Nelu Chiripuci, Reta Baltag şi Adelina Găujăneanu şi invitaţii Tita Bărbulescu, Georgel Nucă, Petrică Ciobanu, Mira şi trupa “Dor vlăscean”.