Timp de trei zile, locuitorii municipiului Calarasi pot participa la expozitii de carte, imagini de arhiva, caricatura, pictura, la concursuri si jocuri, serbari campenesti, dar si la spectacole de muzica usoara si populara, cu prilejul celei de-a IV-a editii a „Zilelor municipiului Calarasi”, organizata in perioada 26 – 28 septembrie, la implinirea a 413 ani de atestare documentara a municipiului.
Dupa sedinta solemna a Consiliului Local Calarasi, cand vor fi inmanate diplome de cetatean de onoare si alte titluri si plachete omagiale, vor avea loc, la sediul Primariei, un simpozion cu tema „Calarasi in istoria nationala” dar si expozitia cu imagini de arhiva si cea de carte intitulta „Calarasi in literatura”, urmate de lansarea „Cartii eroilor calaraseni”. La Muzeul Dunarii de Jos va putea fi vizitata expozitia „Nave militare celebre”, iar la Protoieria Calarasi – expozitia de caricatura semnata de Nus Fianu, cea de pictura – a lui Silviu Soare si expozitia de carte „Scriitori calaraseni”. De asemenea, vor fi lansate volumele „Urlaria” de N.P. Stan, „Colectionand praf”, de Maria Cristina Caloian, „Mirialele” de Florin Grigoriu si „Tropotind prin Paris” de Aurel David.
La Sala Teatrului Popular va avea loc o retrospectiva a festivalului de Film „7 Arte”, urmata de o festivitate de decernare a medaliilor jubiliare in urma editiei a X-a, dar si de Gala filmului de fictiune, lung metraj romanesc. Ziua de sambata este rezervata distractiei, inca de la primele ore ale diminetii urmand a se desfasura, in Parcul Dumbrava, jocuri si concursuri pentru copii, iar in a doua parte a zilei, o serbare campeneasca si un spectacol de muzica populara.
Pe 28 septembrie va avea loc, la sala Teatrului Popular, „Nunta de Aur” dar si o manifestare prilejuita cu ocazia „Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice”, iar de la ora 17,00 pana la ora 22,00 – un spectacol de muzica usoara, urmat de un foc de artificii.
Potrivit profesorului Nicolae Tiripan, directorul Directiei Judetene Calarasi a Arhivelor Nationale, municipiul Calarasi este atestat documentar in anul 1595, in vremea domnitorului Mihai Viteazul (1593 – 1601), devenind targ in anul 1731 si resedinta a fostului judet Ialomita in primavara anului 1833. Municipiul Calarasi a cunoscut o puternica dezvoltare economica, dar mai ales edilitara, dupa eliberarea sa prin hrisovul de emancipare al domnitorului Barbu Stirbei din 24 septembrie 1852.