Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă din Moineşti au ajuns la cea de-a X-a ediție

zilele_medicale_moinesti1.jpgÎn perioada 25-27 iunie are loc cea de-a 10-a ediţie a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă din Moineşti. Evenimentul este coordonat, ca şi în anii precedenți, de directorul spitalului, Dr. Adrian Cotârleţ. Sunt aşteptaţi în cadrul diferitelor activităţi aproximativ 300 de medici, 300 de asistente medicale şi peste 100 de kinetoterapeuţi.

“Vor veni chirurgi din Israel, Moldova, Ucraina dar şi unul din New York, SUA. În prima zi, asistentele medicale vor face practică pe modele, care vor scoate sunete la orice procedură realizată greşit. La eveniment va veni şi doctorul Cristian Andrei. Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, graţie sprijinului rectorului Valentin Nedeff, va conferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Wilhelm Friedl, de la Universitatea Wurzburg”, a precizat dr. Adrian Cotârleţ.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc zeci de operaţii chirurgicale, ginecologice pentru cazuri grave de tumori maligne. Totodată, vor avea loc şi intervenţii şi tratamente destinate obezilor dar şi intervenţii artroscopice, pentru afecţiuni ale ligamentelor şi genunchilor. Pentru medicii veniţi la Moineşti vor avea loc, în direct, două operaţii realizate de reputaţi specialişti în domeniu, din Barcelona şi Paris.

Şi în acest an, manifestările de la Moineşti se bucură de sprijinul Primăriei. “Această manifestare este foarte importantă, mai ales că, de curând, am preluat baza de tratament și sper să am susținerea și îndrumarea domnului manager la ceea ce ne propunem să facem acolo”, a spus Viorel Ilie, primarul municipiului Moinești.

Medicul Adrian Cotârleţ a accentuat asupra importanţei evenimentului: “Devenită tradiţie în lumea medicală românească, manifestarea se doreşte a fi una de referinţă, acoperind o gamă diversă de activităţi din domeniul medical şi chirurgical. Astfel, conferinţa va debuta cu o zi dedicată asistenţilor medicali, pentru ca în următoarele două zile să fie prezentate lucrări ştiinţifice adresate medicilor de diferite specialităţi medicale şi chirurgicale, medicilor de familie, medicilor rezidenţi şi kinoterapeuţi”.

Ziua de 25 iunie este Ziua Asistenţilor Medicali. De la ora 9, până la 13, vor avea loc cursuri susţinute de Ordinul Asistenţilor Medicali din România iar de la ora 14 până la 18, sesiuni ştiinţifice şi comuncări. Zilele de 26 şi 27 iunie sunt dedicate medicilor, noutăţilor ştiinţifice dar şi operaţiilor, transmise în direct. Vineri, 26 iunie, de la ora 9 la 11 se desfăşoară un workshop de Oncogenetică, cu o sesiune de postere şi demonstraţii operatorii, transmise în direct, graţie dotărilor de ultimă generaţie de la Spitalul Moineşti. Apoi, timp de două ore este programat un workshop de kinetoterapie, urmată de o sesiune ştiinţifăc a medicilor specialişti. Deschiderea festivă a manifestării are loc de la ora 14, care va fi urmată, de la ora 16, de o masă rotundă cu tema „Etică şi deontologie în practica medicală“. În acelaşi timp, în intervalul 15-17, la spitalul moineştean va avea loc o nouă rundă de comunicări ştiinţifice, dedicată medicilor rezidenţi. Ultima zi a manifestărilor medicale va avea un program dens de demonstraţii operatorii transmise în direct dar şi de lucrări ştiinţifice, unele prezentate în premieră.

Evenimentul este creditat de Colegiul Medicilor din România şi este organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, Acadmia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Societatea Română de Chirurgie.

Aici puteți descărca programul complet al manifestării