Zeci de bugetari din judeţul Tulcea îşi solicită drepturile salariale în instanţă

chichinicolae.jpgTribunalul Tulcea înregistrează zeci de dosare depuse de angajaţi ai instituţiilor de stat din judeţ în care se solicită plata retroactivă a mai multor sporuri. Într-o parte dintre aceste dosare, instanţa le-a dat câştig de cauză sindicatelor, plata sporurilor salariale neefectuându-se încă după ce managerii instituţiilor publice au făcut recurs.

“În ceea ce priveşte sporul de dispozitiv reclamat de sindicalişti, deocamdată ne aflăm în continuare în instanţă. Noi nu avem sumele prevăzute în buget pentru plata sporului de dispozitiv de 25%, dar când va apărea titlul executoriu vom avea la dispoziţie şase luni pentru plata acestuia”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Chichi.

Un alt motiv pentru care plata drepturilor salariale încă nu se poate face constă în faptul că la capitolul drepturi salariale din statutul funcţionarului public nu se stabileşte clar cuantumul sporurilor de care beneficiază unii angajaţi, instanţa neavând dreptul să îl stabilească. În alte dosare aflate pe rolul Tribunalului Tulcea, Curtea de Conturi impută primăriilor sporurile acordate angajaţilor.

“Ni s-au imputat anumite sume. Este vorba despre drepturi salariale, mai exact tichetele cadou oferite profesorilor şi despre norma de hrană pentru angajaţii primăriei. Noi am acordat aceste drepturi în baza unui contract colectiv de muncă, dar şi în baza unei hotărâri de Consiliu local şi nu cred că am eludat legea”, a afirmat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Alexe Anastase.

Valoarea sumelor imputate de Curtea de Conturi primăriilor tulcene variază de la 100.000 la 500.000 de lei, unii edili susţinând că nu au de unde să plătească aceste sume, iar alţii că vor face apel la toate instanţele pentru a dovedi că sporurile acordate sunt legale. Amintim că în urma unui control efectuat la finele primului trimestru al anului de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, s-a constatat că mai multe instituţii bugetare au acordat ilegal sporuri de până la 25% în prima lună a anului.

“S-au acordat suplimentul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare prin dispoziţia primarului sau prin acord colectiv, sporuri al căror cuantum nu este determinat în legislaţia în vigoare. Potrivit Legii nr. 330 din 2009, s-a decis încetarea acestor drepturi suplimentare stabilite prin acte juridice în favoarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice, alături de sporul de mobilitate”, a spus directoarea AJPS, Aurica Mihalcea.

Potrivit sursei, “în actualul context legislativ, există baza pentru neplata unor sporuri cerute de sindicate”. “Problema este cu sporul de haine, care e plătit din cheltuieli materiale, nu din buget. Acolo este o problemă şi nu ştim cum se va rezolva, dar asta nu ţine de noi. Noi doar am făcut notificare cu privire la această situaţie”, a precizat ea. AGERPRES