Zeci de autobuze ecologice pentru transportul public din Tîrgu Mureş, achiziţionate cu fonduri UE

Zeci de autobuze ecologice vor fi achiziţionate de autorităţile din Tîrgu Mureş pentru sistemul de transport public de călători printr-un proiect în valoare de peste 100 milioane de lei, din care peste 85 milioane de lei finanţare nerambursabilă, unul “din cele mai mari” din Regiunea Centru, a informat Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Municipalitatea din Tîrgu Mureş va achiziţiona şi va introduce în sistemul de transport public de călători un număr de 38 de autobuze hibrid, noi, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

“Mobilitatea durabilă este expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic şi eficient, prietenos cu mediul, dar în acelaşi timp statornic şi tradiţional, asigurând un echilibru între infrastructura de transport tradiţională şi consumul eficient de resurse. (…). Edilii urmăresc dezvoltarea mobilităţii urbane, prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe utilizarea transportului public de înaltă calitate şi eficienţă”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Proiectul “Achiziţionarea de autobuze ecologice care să deservească transportul public de călători al Municipiului Tîrgu Mureş” are o valoare totală de aproape 104 milioane de lei, din care peste 85,6 milioane de lei, adică echivalentul a peste 18,7 milioane de euro, reprezintă fondurile europene solicitate.

Beneficiarul finanţării a estimat, potrivit ADR Centru, că termenul de finalizare a investiţiilor este data de 31 decembrie 2023. “În esenţă, proiectul achiziţionării de autobuze hibrid moderne în Tîrgu Mureş urmăreşte două ţinte. În primul rând este vorba despre reducerea, până în anul 2024, a emisiilor de CO2 la nivelul transportului public local, prin introducerea în circulaţie a celor 38 autobuze hibrid de tip dieselelectric, care vor deservi traseele din municipiu. Pe de altă parte, se doreşte creşterea, tot până în anul 2024, a numărului de utilizatori ai transportului în comun din Târgu-Mureş cu mai mult de 26,5%, ca urmare a realizării unor măsuri destinate încurajării utilizării transportului alternativ. În final, creşterea estimată a numărului de pasageri transportaţi în cadrul sistemelor de transport modernizate este estimată la cel puţin 33,5%, ceea ce înseamnă un număr de peste 1.364.000 călători, într-un an, cu mai mult de 342.800 persoane faţă de varianta în care nu ar fi fost achiziţionate aceste autobuze”, se precizează în comunicat.

Viitoarele autobuze hibride vor fi de tip solo, de capacitate medie (minim 70 persoane) şi cu facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă.    Toate autobuzele hibrid trebuie să aibă trei uşi, sistem de climatizare sau aer condiţionat, sistem audio-video de informare a călătorilor, un sistem de numărare a călătorilor şi un sistem de supraveghere video.    Din punct de vedere funcţional, vehiculele trebuie să fie dotate cu cablarea de bază necesară instalării sistemului de e-ticketing. AGERPRES