În cel puţin 10 localităţi rurale şi urbane din judeţul Maramureş primăriile au identificat construcţii abandonate, a precizat subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma. Potrivit acestuia, din cele 76 primării din judeţ, un număr de 28 au transmis Instituţiei Prefectului o situaţie în acest sens, 10 menţionând că pe terenul unităţii administrativ teritoriale au identificat imobile abandonate ori construcţii nefinalizate. Conform lui Cosma, prefectura intenţionează să întocmească o situaţie privind construcţii abandonate de pe raza judeţului, în special cele care au aparţinut fostelor întreprinderi de stat.

Din cele 28 primării care au comunicat situaţia clădirilor abandonate, în 10 localităţi, majoritatea din mediul rural, au fost descoperire clădiri abandonate sau lucrări de construcţie parţial oprite, fie amânate cel mai probabil din cauze financiare. De asemenea, administraţia Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase ‘Remin’ Baia Mare, companie care deţine două clădiri în prezent dezafectate, a precizat că nu are posibilităţi financiare pentru demolarea sau ecologizarea acestora sau predarea în termeni legali spre administraţia locală. În comuna Fărcaşa, avem tot două clădiri într-o situaţie identică, fosta fabrică de sticlă din localitate fiind un imobil care nu mai poate fi utilizat„, a spus Alexandru Cosma. Potrivit acestuia, un număr de 18 primării au transmis prefecturii Maramureş că nu deţin pe teritoriul administrativ clădiri abandonate, imobile care au fost folosite la activităţi industriale sau investiţii începute de agenţi economici privaţi şi ulterior oprite.

Subprefectul judeţului Maramureş a precizat că au fost identificate clădiri abandonate în localităţile Baia Mare, Budeşti, Bârsana, Cerneşti, Coltău, Fărcaşa, Giuleşti, Groşi, Recea şi Vadu Izei. AGERPRES