Un număr de zece localităţi din judeţul Galaţi, printre care şi municipiul reşedinţă, vor avea internet gratuit în spaţiile publice, după ce au câştigat o finanţare din partea Comisiei Europene, prin programul „WiFi4EU”, în valoare de 15.000 de euro fiecare, pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la wireless, a anunţat biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Potrivit sursei citate, alături de municipiul de reşedinţă de judeţ, alte nouă comune gălăţene, Şendreni, Cuza Vodă, Corod, Scânteieşti, Tuluceşti, Pechea, Vânători, Costache Negri şi Slobozia Conachi, figurează pe lista câştigătorilor. La acest prim apel de proiecte au depus cereri de finanţare peste 20 de localităţi din judeţul Galaţi.

Bonurile valorice de 15.000 de euro pot fi utilizate de localităţile selectate pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de autorităţile locale respective.

Un număr de 224 de localităţi din România au fost declarate câştigătoare ale primului apel de proiecte. În total, vor beneficia de finanţare 2.800 de localităţi din Uniunea Europeană, pentru care au fost alocate 42 milioane de euro.

Localităţile care nu au fost declarate câştigătoare în această rundă vor avea încă trei oportunităţi de depunere a cererilor de finanţare prin WiFi4EU.

Până în 2020, vor fi alocate în total 120 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene, pentru aproximativ 8.000 de localităţi din statele membre, Norvegia şi Islanda. AGERPRES