Zece autobuze electrice vor fi achiziţionate în Alexandria, printr-un proiect cu fonduri europene

Un număr de 10 autobuze electrice vor fi achiziţionate de către Primăria Alexandria printr-un proiect cu fonduri europene, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Proiectul, disponibil pe Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, are o valoare totală de circa 200 de milioane de lei şi este implementat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în parteneriat cu primăriile din municipiile Alexandria, Brăila, Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Focşani şi Slobozia.

Alexandria beneficiază de un buget de 25,26 milioane de lei. Fondurile europene reprezintă 85% din valoarea proiectului, 13% este partea de cofinanţare naţională, iar 2% din buget este contribuţia financiară proprie.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic şi modern, care să conducă la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducerea numărului de autoturisme în trafic şi creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun.

Prin acest proiect, pentru municipiul Alexandria vor fi achiziţionate 10 autobuze electrice, însoţite de trei staţii de încărcare rapidă şi zece staţii de încărcare lentă, câte una pentru fiecare autobuz, care urmează să fie amplasate în depourile unde vor fi garate noile mijloace de transport.

Autobuzele electrice vor fi nearticulate, cu o lungime de circa 10 metri, cu podeaua integral coborâtă şi cu facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă. Noile autobuze vor fi introduse în circulaţie pe cinci rute municipale. Acestea vor înlocui o parte din autobuzele cu motoare Diesel aflate în exploatare, care, în multe cazuri, sunt depăşite fizic şi moral.  În urma implementării acestui proiect, la nivelul municipiului Alexandria se estimează o reducere anuală a emisiilor de dioxid de carbon cu 244 tone şi, în acelaşi timp, o creştere a numărului de pasageri transportaţi de circa 650.000 persoane/an.  Proiectul are ca termen de finalizare luna decembrie 2022. AGERPRES