Zece autobuze electrice achiziţionate în cadrul unui proiect cu fonduri UE au ajuns, recent, la Mangalia, acestea urmând să deservească transportul public din localitate.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, municipiul Mangalia este prima localitate din judeţul Constanţa şi printre puţinele la nivel naţional, în care transportul în comun se va face cu autobuze electrice.

„Mangalia este prima localitate din judeţul Constanţa şi printre primele din ţară, care va avea transportul public în comun, 100% ecologic, nepoluant, pentru a satisface nevoia de mobilitate urbană, în condiţii sigure şi confort sporit. Acesta este un prim pas din cel mai amplu proiect finanţat din fonduri europene, pe care Primăria Mangalia l-a accesat şi pe care îl va duce la bun sfârşit. Desigur, vom menţine şi extinde facilităţile de transport pentru pensionari, elevi, cadre didactice, familii nevoiaşe şi alte categorii de persoane, care au nevoie de transport gratuit sau subvenţionat de Primărie”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

Autobuzele sunt produse în Turcia, au sisteme electrice marca BMW şi o capacitate totală de 36 de locuri, dintre care 22 pe scaune, patru dintre acestea fiind destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Acestea vor fi scoase pe traseu la începutul anului viitor, după finalizarea depoului şi a staţiilor de încărcare a bateriilor electrice, care vor fi amplasate la capetele de linii.

Autovehiculele sunt acţionate complet electric şi dotate cu echipamente şi sisteme informatice, comunicare şi informare audio-video a pasagerilor.

Momentan, Primăria Mangalia se află în procedură de licitaţie pentru construirea autobazei şi a staţiilor de încărcare, iar după finalizarea tuturor etapelor legale de achiziţie, vor demara lucrările în teren.

În prezent, fiind în perioada de probe, autobuzele au fost garate într-o parcare din vecinătatea Portului Turistic, până la construirea depoului, unde se va face mentenanţa acestora.

În cadrul proiectului, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, vor fi modernizate străzile şi aleile pietonale în deplină siguranţă şi confort, vor fi create piste de biciclete şi noi trasee de transport public, precum şi staţii de autobuz, semnalizate corespunzător atât pe orizontală, cât şi pe verticală, pe traseul mijloacelor de transport în comun.

Noi trasee de circulaţie vor fi create în cartierul de case al oraşului, pe străzile Petre Ispirescu, Horia, Cloşca şi Crişan, 1 Mai, acoperind, astfel, nevoia de deplasare urbană a cetăţenilor care locuiesc în aceste cartiere.

Proiectul mai vizează modernizarea falezei din Cap – Aurora, amenajarea unei parcări de tip Park&Ride, reabilitarea unor alei şi spaţii verzi, în staţiune şi oraş. AGERPRES