Vremea se încălzeşte din 28 ianuarie, dar din 3 februarie revin ninsorile

zapada1.jpgVremea se va încălzi începând de miercuri, valorile maxime de temperatură urmând să ajungă până la 10 grade Celsius, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 28 ianuarie-10 februarie.

Meteorologii estimează, de asemenea, o răcire accentuată a vremii după data de 3 februarie, când precipitaţiile vor redeveni consistente şi în special sub formă de ninsoare în aproape toate regiunile.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului vremea se va încălzi în intervalul 30 ianuarie – 2 februarie, când temperaturile maxime vor creşte, în medie, de la valori de 2 grade, până la 8-10 grade Celsius. În schimb, în a doua săptămână a intervalului, valorile diurne vor marca o scădere şi se vor situa în medie în jur de 4 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative în primele nopţi, după care, până în data de 4 februarie, vor fi uşor pozitive, sau apropiate de zero grade. Începând din 5 februarie, acestea vor scădea şi se vor situa în jurul valorii de -4 grade Celsius. În prima săptămână, temporar, vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în 28 şi 29 ianuarie, apoi predominant ploaie. Precipitaţii mixte se vor semnala în a doua parte a intervalului, posibil mai consistente între 2 şi 4 februarie.

Pentru regiunea Crişanei, maximele termice vor creşte treptat de la valori medii de 1 grad, până la 8 grade Celsius în perioada 31 ianuarie – 2 februarie. Ulterior, vremea se va răci uşor până la valori, în medie, de 2-3 grade Celsius, cu menţiunea că, în ultimele două zile, temperaturile ar putea creşte din nou. Valorile nocturne vor fi negative la începutul intervalului, apoi se vor situa în medie în jur de zero grade Celsius, dar începând din data de 4 februarie vor scădea până la valori medii de -4 grade. Temporar, se aşteaptă precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, sub formă de ninsoare în primele două zile, predominant ploi până pe 2 februarie, apoi mixte. Precipitaţiile pot fi mai consistente între 2 şi 4 februarie.

Conform prognozei ANM, în Transilvania, vremea va fi rece în primele două zile, dar se va încălzi în intervalul 30 ianuarie-3 februarie, când maximele termice vor creşte până la valori medii în jur de 4 grade Celsius. Începând din data de 4 februarie, vremea se va răci, astfel că valorile diurne se vor situa la medii apropiate de zero grade şi abia spre sfârşit vor creşte uşor. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. Acestea se vor situa în medie în jur de -10 grade Celsius în primele nopţi, după care, până în data de 4 februarie, vor creşte, în medie, până la valori în jur de -4 grade Celsius. Se vor înregistra precipitaţii, în general slabe cantitativ, sub formă de ninsoare în primele zile, mixte între 31 ianuarie şi 2 februarie, apoi predominant ninsori.

În zona Maramureşului, temperaturile diurne vor creşte în intervalul 30 ianuarie-3 februarie până la valori medii de 4 grade Celsius, dar apoi vremea se va răci, iar maximele termice se vor situa la medii apropiate de zero grade. Abia spre finalul intervalului analizat, valorile termice vor creşte uşor. Acestea se vor situa în medie în jur de -8 grade în primele nopţi, după care, până în data de 4 februarie, vor creşte, în medie, până la valori de -2…0 grade Celsius, apoi vor scădea, din nou, până la valori medii de -6 grade. Temporar, vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, exceptând intervalul 30 ianuarie-3 februarie când vor fi mixte şi tot atunci acestea vor putea fi mai consistente.

În Moldova, vremea va fi rece în primele două zile ale perioadei, dar se va încălzi în intervalul 30 ianuarie-3 februarie, când maximele termice vor creşte până la valori medii în jur de 4 grade Celsius. Începând din data de 4 februarie, vremea se va răci, astfel că valorile diurne se vor situa la medii apropiate de zero grade şi abia spre sfârşit vor creşte uşor. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. Acestea se vor situa sub pragul gerului în primele nopţi, până la valori medii de -12 grade Celsius, după care, până în data de 4 februarie, vor creşte, în medie, până la valori de -2 grade Celsius. Ulterior, vor scădea din nou până la valori medii cuprinse între de -8 şi -6 grade. În perioada 30 ianuarie – 2 februarie sunt aşteptate precipitaţii slabe, mixte şi predominant sub formă de ninsoare începând din data de 3 februarie.

Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, vremea va fi rece în primele două zile, dar se va încălzi în intervalul 30 ianuarie – 3 februarie, când temperaturile maxime vor creşte până la valori medii de 6 – 8 grade Celsius. Începând din 4 februarie, vremea se va răci uşor, valorile diurne situându-se în jurul valorii de 4 grade Celsius. Spre finalul intervalului de prognoză, temperaturile ar putea creşte uşor. Temperaturile minime vor fi, în medie, în jur de -8 grade în primele nopţi, dar vor creşte apoi până la valori de 0-2 grade între 2 şi 4 februarie. În prima zi va ninge slab, iar în zilele de 30 şi 31 ianuarie va ploua slab. Precipitaţii slabe se aşteaptă în a doua săptămână, sub formă de ploaie, dar trecător şi lapoviţă şi posibil ninsoare.

În zona Munteniei, vremea se va încălzi în intervalul 30 ianuarie – 2 februarie, când temperaturile maxime se vor situa în medie la valori de 8 grade Celsius. În schimb, în a doua săptămână a intervalului, valorile diurne vor marca o scădere uşoară şi se vor situa, în medie, la valori de 2-4 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. În primele nopţi se vor înregistra valori medii de -8 grade, după care, până în data de 4 februarie, vor creşte până spre medii de -2 grade Celsius. Începând din 5 februarie, acestea vor scădea şi se vor situa în medie între -6 şi -4 grade Celsius. Vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în prima zi, şi predominant ploi în 30 şi 31 ianuarie. În a doua săptămână a intervalului vor fi precipitaţii mixte, în general, slabe cantitativ.

În Oltenia, vremea se va încălzi în intervalul 30 ianuarie – 3 februarie, când maximele termice se vor situa, în medie, la valori de 9 grade Celsius. În schimb, în a doua săptămână a intervalului, valorile diurne vor marca o scădere uşoară şi se vor situa la valori de 4 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. În primele nopţi se vor înregistra valori medii de -8 şi -6 grade, după care, până în data de 4 februarie, se vor apropia, în medie, de zero grade Celsius. Începând din 5 februarie, acestea vor scădea şi se vor situa, în medie, la valori de -4 grade Celsius. În a doua săptămână a intervalului se vor înregistra precipitaţii mixte, în general slabe cantitativ.

La munte, vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului, cu maxime termice, în medie, în jur de -4 grade Celsius, cu excepţia perioadei 30 ianuarie – 3 februarie, când se vor apropia de zero grade Celsius. Nopţile vor fi caracterizate prin ger în primele zile ale intervalului, dar şi în perioada 5 – 10 februarie. Temporar, vor fi ninsori în general slabe cantitativ, însă în intervalul 30 ianuarie – 2 februarie îşi vor face apariţia precipitaţii şi sub formă de lapoviţă sau trecător chiar ploaie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 28 ianuarie – 10 februarie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES