Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a propus, marţi, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţ, ca unităţile administrativ-teritoriale (UAT) să se ocupe, cu echipamentele din dotare, de asigurarea serviciilor de deszăpezire pe drumurile judeţene care traversează localităţile, banii putând ajunge astfel în comunităţile respective.

Propunerea prefectului vine în condiţiile în care în Vrancea foarte multe drumuri judeţene au fost închise în weekendul trecut, ca urmare a ninsorii abundente şi viscolului, primarii fiind nevoiţi să intervină cu utilajele proprii pentru deblocarea acestora.

„Eu aş propune ca, pe perioada sezonului rece, de la 1 octombrie la 1 martie, administrarea drumurilor judeţene să fie dată la UAT-uri. Eu cred că ar fi o soluţie bună (…) Contractele de deszăpezire însumează cam două milioane de euro pe an. Împărţim la numărul de kilometri, de exemplu Vizantea are 18 kilometri şi înmulţim cu 13.000 de lei de kilometru/an, circa 2.700 de euro. Putem să luăm în calcul pentru că e clar, Consiliul Judeţean, oricâte utilaje ar avea, nu poate acoperi un judeţ aşa cum îl acoperiţi dumneavoastră. Banii aceştia ar ajunge în comunitate, iar dumneavoastră îi investiţi în utilaje, în echipamente pe care le puteţi utiliza şi pe parcursul anului pentru diferite lucrări pe care le aveţi la nivelul localităţii”, a spus Nicuşor Halici.

 

El le-a cerut primarilor să întocmească rapoarte operative bine documentate pentru a solicita Guvernului acoperirea cheltuielilor pe care le-au avut.

„Vreau să faceţi rapoarte operative pe care să le centralizăm, să facem o fundamentare şi o solicitare de alocare de fonduri de la Guvern. Aţi avut nişte costuri care afectează foarte mult bugetul fiecărei localităţi”, a mai spus prefectul Nicuşor Halici.

În timpul întâlnirii, primarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a acţionat pe drumurile judeţene, cu maşini de deszăpezire care au ajuns prea târziu, au rămas înzăpezite şi astfel au blocat drumul, maşini care au mers cu lama sus sau care s-au stricat în drum.

Primarul comunei Cârligele, Ştefan Moscu, a propus ca la încheierea contractelor de deszăpezire să fie consultaţi şi primarii, care cunosc cel mai bine problemele pe care le pot avea iarna drumurile ce tranzitează comunele.

„Noi intervenim pentru că sunt situaţii de urgenţă, oameni în stânga şi în dreapta. Dar s-ar putea să ne facă cineva o reclamaţie şi ne trezim cu alte chestii. Cu toţii ştim ce înseamnă să te ocupi de administrarea unui drum care nu este în proprietatea ta. Am o rugăminte la dumneavoastră, când se semnează contracte de deszăpezire să staţi de vorbă şi cu noi, primarii, ca să le spunem unde se formează dopuri, unde să se instaleze parazăpezi pentru că noi avem vechime şi ştim cum să intervenim. Am sunat la un prestator şi nu ştia nici la Goleşti, nici câţi kilometri sunt, erau depăşiţi cu totul. Cei care au semnat contractele nu ştiau ce îi aşteaptă. Chiar mi-a spus că îl deranjez”, a spus Ştefan Moscu.

La întâlnire a fost prezent şi preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, care a reamintit faptul că a fost reziliat contractul cu firma care ar fi trebuit să asigure serviciile de deszăpezire pe zona de sud a judeţului.

Sâmbătă, în Vrancea a fost declarată stare de alertă ca urmare a situaţiei generate de fenomenele meteo periculoase, judeţul aflându-se sub cod portocaliu de ninsoare şi viscol de vineri până duminică. AGERPRES