Vlad Filat este optimist in privinta dezvoltarii relatiilor moldo-romane

filat_vlad.jpgNoul guvern al Republicii Moldova a reusit, intr-un termen relativ scurt, sa evite intrarea tarii in incapacitate de plata, in conditiile unui deficit bugetar de 16% din PIB, la momentul preluarii guvernarii, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, intr-un interviu acordat Agentiei Agerpres.

In domeniul politicii externe, el a declarat ca s-a reusit readucerea pe fagasul normalitatii a relatiilor cu vecinii, inclusiv Romania si au fost puse bazele unui dialog promitator cu Federatia Rusa.

Premierul moldovean a mentionat si relatiile de buna conlucrare cu Bucurestiul, mentionand ca ultimele evolutii politice din Romania “nu fac decat sa asigure cadrul necesar pentru a continua implementarea angajamentelor”. Filat s-a declarat optimist in privinta evolutiei relatiilor moldo-romane in viitor si a faptului ca se va reusi implementarea tuturor proiectelor propuse.

– In curand se implinesc o suta de zile ale guvernului condus de dumneavoastra. Care considerati ca au fost principalele realizari ale acestuia si care sunt cele mai mari deficiente cu care va confruntati?

– De la fostul guvern, am preluat o situatie economica dezastruoasa, la nivel de parametri bugetari si relatii externe, o societate dezbinata, guvernata prin frica, maniere si metode dictatoriale. La momentul preluarii guvernarii, Republica Moldova era la un pas de a intra in incapacitate de plata. Am mostenit un buget gol, deficitul bugetar anual calculat la acel moment fiind de circa 16% din PIB. A trebuit sa intreprindem actiuni energice in vederea reducerii deficitului bugetar, relansarii colaborarii cu partenerii de dezvoltare. Dar efortul a meritat – am reusit sa evitam intrarea in incapacitate de plata. Mai mult ca atat, am facut fata platilor sociale, reusind chiar sa pastram majorarile de salarii pentru cadrele didactice, si am trasat directii clare de depasire a recesiunii si de dezvoltare ulterioara. Astazi, putem constata ca Planul de stabilizare si relansare economica cu care a venit Guvernul ne va permite sa depasim recesiunea pana in primul trimestru al anului 2010, urmand sa incheiem anul urmator cu o usoara crestere economica de 1,5%, care va spori de la an la an. De asemenea, in aceasta perioada am reusit sa readucem pe fagasul normalitatii relatiile cu Bucurestiul, cu Ucraina. Am pus bazele unui dialog bun si promitator cu Federatia Rusa, unor relatii extraordinare cu SUA si am obtinut perspective clare in relatia cu UE. In cele circa 100 de zile care au trecut, am guvernat tara intr-o maniera responsabila, cu pricepere, pornind de la interesele cetatenilor. Din pacate, nu am reusit sa rezolvam toate problemele ce tin de liberalizarea activitatilor economice. La nivel de reglementari am intreprins un sir de actiuni, dar in ceea ce priveste implementarea, nu am ajuns la nivelul la care sa putem spune ca am reusit.

– Care sunt principalele obiective pe plan extern ale guvernului Filat?

– Prioritatea numarul unu este integrarea in UE. Am stabilit deja data cand vor incepe negocierile pe marginea Acordului de asociere – 12 ianuarie 2009. In scurt timp vor demara discutiile si pe marginea crearii unei zone de liber schimb, precum si pe marginea liberalizarii regimului de vize. Totodata, urmeaza sa administram cu mare grija relatiile pe dimensiunea bilaterala. Avem planificate intrevederi foarte importante la Washington, in capitalele europene. Sper ca voi avea astfel de intrevederi si la Moscova in primavara anului viitor. Ne propunem drept obiectiv valorificarea tuturor oportunitatile pe care le ofera colaborarea bilaterala, multidimensionala si regionala, coreland actiunile noastre in directia respectiva cu scopul declarat – integrarea in Uniunea Europeana.

– Republica Moldova este membru al CSI, dar tinde sa se integreze in UE. Credeti ca sunt compatibile aceste doua directii ale politicii externe?

– In faza actuala, cel putin, calitatea de membru al Comunitatii Statelor Independente nu este o problema in procesul de integrare europeana. Pana la urma, daca procesele se dezvolta pe o filiera fireasca, solutiile vor veni de la sine, la momentul oportun. Va asigur ca solutia va fi cea mai corecta.

– Cum apreciati relatiile moldo-ruse?

– Consider ca suntem pe o cale buna. Discutam pragmatic cu partenerii nostri de la Moscova in vederea solutionarii problemelor care exista in prezent si sunt absolut sigur ca vom gasi solutiile cele mai bune. Ma refer atat la problemele cu care se confrunta agentii economici si cetatenii nostri ce muncesc in Federatia Rusa, cat si la multe alte probleme. Dialogul cu Federatia Rusa trebuie sa fie unul pragmatic, dar nu bazat pe emotii si dispozitii de moment. In acest caz, vom avea si rezultate.

– Sunt anumite evolutii in ce priveste reglementarea conflictului transnistrean? Cum comentati interdictia autoritatilor neconstitutionale din regiune de a va permite sa asistati la un meci de fotbal la Tiraspol, precum si declaratiile liderului separatist Igor Smirnov ca ar putea introduce regimul de vize pentru cetatenii moldoveni?

– Nu trebuie sa pierdem foarte mult timp pentru a comenta declaratiile respective. Pentru mine este principial sa continuam procesul de negocieri in vederea identificarii solutiilor. Pe de alta parte, am reusit sa incepem dialogul si acest lucru este foarte important. Ma refer la intalnirea de la Viena in format 5+2. La Chisinau am intreprins o serie de masuri si actiuni care demonstreaza ca dorim dialog si consolidarea masurilor de incredere, precum si dorinta de a rezolva problemele pe care le au locuitorii din stanga Nistrului. Vom actiona pragmatic, in conformitate cu angajamentele deja asumate in cadrul formatul 5+2 si sunt convins ca in final vom identifica o solutie in vederea reglementarii problemei transnistrene.

– Restabilirea relatiilor cu Romania este una din prioritatile guvernului Filat. Ce s-a reusit pana in prezent?

– Cel putin avem relatii firesti. Nu avem situatii in care sa nu putem comunica. Avem deschidere totala si de o parte, si de alta, vorbim de cate ori este necesar, rezolvam problemele ce apar. Anumite intarzieri la capitolul implementare au avut legatura si cu campania electorala ce a avut loc recent in Romania. Sunt absolut sigur ca, incepand de anul viitor, ne vom misca foarte repede pentru a rezolva problemele in interesul cetatenilor nostri.

– Care sunt principalele chestiuni de pe agenda relatiilor bilaterale moldo-romane?

– Pentru noi este importanta realizarea intelegerilor la care am ajuns anterior, in special in timpul vizitei pe care am intreprins-o la Bucuresti in perioada 13-14 noiembrie. Ma refer la urgentarea punerii in aplicare a Conventiei privind micul trafic la frontiera, deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti si a Republicii Moldova la Iasi, punerea in functiune a punctului de trecere a frontierei Radauti-Lipcani, solutionarea problemelor ce tin de cooperarea comercial-economica etc. Important este ca exista vointa politica si disponibilitate de colaborare, lucru care nu se poate de spus despre perioada anterioara.

– Ultimele evolutii politice de la Bucuresti au afectat cumva dezvoltarea relatiilor dintre cele doua state?

– Au creat o pauza in realizarea anumitor proiecte. Insa rezultatele acestor evolutii nu fac decat sa asigure cadrul necesar pentru a continua implementarea angajamentelor. AGERPRES: Ce asteapta Republica Moldova de la Romania? Vlad Filat: Nu avem asteptari exagerate. Dorim un parteneriat sanatos, bazat pe respect si interesul ambelor parti. Romania a fost si, sigur va ramane un sustinator al parcursului european al Republicii Moldova. Vocea Romaniei este foarte importanta in aceasta actiune. Noi simtim constant sprijinul Romaniei in acest proces.

– Cand va avea Republica Moldova un ambasador la Bucuresti?

– Foarte curand. Se va intampla practic tot atunci cand vom avea un ambasador al Romaniei la Chisinau.

– Cum apreciati anul politic 2009 pentru Republica Moldova si ce asteptari aveti de la 2010?

– 2009 a fost un an foarte greu, in care au avut loc multe evenimente. Cu certitudine, acest an va marca o perioada lunga de timp evolutiile din Republica Moldova. Datorita implicarii societatii in procesul politic, datorita faptului ca oamenii au readus democratia in tara lor, 2009 va avea un loc aparte in istorie. De la 2010 astept o finalitate a procesului electoral si o clarificare pe scena politica, care ar permite sa ne miscam si mai rapid, si mai eficient pe traseul de dezvoltare ales. AGERPRES.