Viitoarea capitală culturală europeană, Timişoara, ar putea prelua modelul Sibiului pentru protecţia mediului

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, consideră că Sibiul este un exemplu de bună practică pentru Timişoara, viitoarea capitală culturală europeană din 2021.

“Mă bucur că Timişoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană 2021, se inspiră din iniţiativele şi experienţa noastră în materie de protecţia mediului. Este încă un domeniu în care judeţul Sibiu este un deschizător de drumuri şi un model de inspiraţie, arătând că iniţiativele de responsabilitate şi măsurile concrete pot porni de pe plan local şi au efecte importante. Mai ales acum, în contextul în care unul dintre programele prioritare ale noii Comisii Europene este ‘European Deal of Environment’, contribuţia fiecărei regiuni şi a fiecărei autorităţi locale devine parte a unui efort comun pentru un viitor sustenabil”, a afirmat preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Consiliul Judeţean Sibiu este prima autoritate publică locală din România care a adoptat şi implementat o politică publică de mediu, interzicând, din luna mai 2019, folosirea obiectelor de plastic de unică folosinţă în evenimentele proprii şi ale instituţiilor din subordine. Iniţiativa este un rezultat al măsurilor de sustenabilitate din cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi a fost realizată în colaborare cu Asociaţia Clear Public Space din Marea Britanie, care a iniţiat la nivel european campania #StirCrazyCampaign, şi partenerul său local, Asociaţia Un Viitor Fără Gunoi.

“În cadrul evenimentelor organizate direct de către Consorţiul SRGE 2019 au fost folosite exclusiv vesela şi tacâmurile din tărâţe comestibile, pahare şi pungi biodegradabile, fiind evitată până în acest moment utilizarea a 12.300 de farfurii, 12.400 de castroane, 15.400 de furculiţe, 14.600 de cuţite, 11.000 de pahare şi 30.000 de sacoşe din plastic, piese de unică folosinţă. În acelaşi context, în cadrul Bursei de Plastic, de Ziua Internaţională a Mediului, sibienii au colectat în doar câteva ore, zeci de mii de produse din plastic, însemnând aproximativ 800 de kilograme de deşeuri care au plecat spre reciclare, fiind răsplătiţi cu 20.000 răsaduri şi moneda locală SibCoin. La aceste date se adaugă şi produsele de plastic eliminate din acţiunile şi evenimentele realizate de Consiliul Judeţean Sibiu şi instituţiile din subordine, începând cu luna mai 2019”, se mai arată în comunicatul CJ Sibiu.

Potrivit sursei citate, CRIES Timişoara, în calitate de promotor al unui proiect ce face parte din pregătirea programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 i-a invitat pe reprezentanţii CJ Sibiu să prezinte rezultatele locale la conferinţa Evenimente culturale responsabile. AGERPRES