Un proiect care urmăreşte combaterea sărăciei energetice a fost adoptat de Consiliul Local Sector 2, în şedinţa de marţi.

Se aprobă solicitarea acordului Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 2 de a hotărî cu privire la participarea Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti în calitate de beneficiar de asistenţă tehnică şi sprijin în procesul de combatere a sărăciei energetice oferită de către ‘Centrul de consiliere privind sărăcia energetică (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH)’ şi încheierea Acordului de asistenţă tehnică din cadrul Contractului de servicii Nr. ENER/B3/2019-514/2020-632/18.12.2020 denumit ‘Centrul de consiliere privind sărăcia energetică (Energy Poverty Advisory Hub -EPAH)’„, prevede hotărârea.

Autoritatea locală din Sectorul 2 a fost selectată ca beneficiară de asistenţă tehnică şi sprijin în procesul de combatere a sărăciei energetice oferită de Centrul de consiliere privind sărăcia energetică. Anterior, a depus o cerere de asistenţă tehnică în cadrul „Apelului de asistenţă tehnică pentru combaterea sărăciei energetice”.

Centrul de consiliere privind sărăcia energetică este iniţiativa principală a Uniunii Europene condusă de Comisia Europeană la cererea Parlamentului European, o reţea de colaborare a părţilor interesate care urmăreşte „eradicarea sărăciei energetice şi accelerarea tranziţiei energetice juste a guvernelor locale europene”, arată actul normativ.

Conform sursei citate, misiunea Centrului de consiliere privind sărăcia energetică este să fie în centrul expertizei în domeniul sărăciei energetice în Europa pentru autorităţile locale şi toate părţile interesate să ia măsuri pentru combaterea sărăciei energetice în Europa, oferind sprijin direct, cursuri online şi rezultate ale cercetării şi prin construirea unei reţele de colaborare a părţilor interesate.

În Sectorul 2 există mai multe zone cu „populaţie dezavantajată” care suferă din cauza sărăciei energetice şi unde principalele probleme indentificate sunt: venituri şi nivel de educaţie reduse, acumularea de restanţe la plata utilităţilor, debranşarea de la sistemul centralizat de energie termică şi în cazul unor gospodării chiar de la furnizarea apei menajere, se mai arată în hotărâre. AGERPRES