Premierul României, Victor Ponta, le-a spus, sâmbătă, autorităţilor locale şi judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş să se pregătească pentru o descentralizare reală, care să permită accesarea de fonduri europene.

Premierul a explicat, într-o conferinţă de presă, că din punctul său de vedere trebuie păstrate judeţele dar trebuie formate regiuni, ca unităţi administrative, care să primească atribuţii şi primarii să nu mai meargă la Bucureşti pentru orice problemă.

„La Bucureşti să rămână Apărarea, Justiţia, Politică Externă şi toate celelalte lucruri care ţin de dezvoltare, economie, de sănătate, să meargă la alt guvern decât la Bucureşti. Nu vreau să mai văd orice primar din Harghita sau din Satu-Mare sau din Suceava să trebuiască să stea la coadă la ministere la Bucureşti ca să primească o finanţare sau un proiect”, a spus Victor Ponta.

Primul ministru a adăugat că, în acest moment, în România, nu există descentralizare reală întrucât toate deciziile sunt concentrate la Bucureşti. „Totul s-a strâns la Bucureşti, în ultima perioadă, toţi banii s-au dus la Bucureşti şi de acolo se împart spre teritoriu. Toate aprobările sunt la Bucureşti, totul trebuie să faci la Bucureşti, inclusiv cu sistemul justiţiei în care fiecare proces se termină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Bucureşti deşi ar trebui să se termine la curţile de apel pe plan regional”, a explicat Victor Ponta.

Premierul a subliniat, în context, că marea tragedie a României este legată de incapacitatea de a accesa fonduri europene, iar o descentralizare reală ar putea rezolva această problemă. „De la 1 ianuarie 2012 începe un nou exerciţiu financiar al UE, până în 2020, iar noi la 1 ianuarie 2014 trebuie să avem toate structurile mult mai bine pregătite decât le-am avut în acest moment”, a spus premierul.

Acesta a spus că propunerea USL de păstrare a celor opt regiuni actuale de dezvoltare nu este una definitivă şi este deschis la negocieri pentru găsirea celei mai bune soluţii. „Această propunere nu este bătută în cuie, dacă există şi vorbesc cu bună credinţă, orice fel de altă propunere de îmbunătăţire, este obligaţia noastră ca pe parcursul anului 2013, după ce terminăm campaniile şi discursurile electorale, este obligaţia noastră a tuturor şi aici vorbesc şi de USL şi de UDMR şi de alte partide care vor fi reprezentate în Parlament, să găsim soluţia, să o negociem ca la 1 ianuarie 2014 să ne permită o descentralizare reală”, a spus primul ministru.

Victor Ponta s-a întâlnit la Miercurea Ciuc cu aproximativ 300 de primari din Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi cu reprezentanţii consiliilor judeţene, a serviciilor descentralizate sau cu parlamentari. Aceştia i-au prezentat premierului problemele cu care se confruntă, de la cele de natură economică, de finanţare a proiectelor europene, până la cele de natură socială sau administrativă. Victor Ponta a fost însoţit de ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa. AGERPRES