Viceprimarul liberal al municipiului Bistriţa, Ioan Peteleu, a fost schimbat joi din funcţie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, la iniţiativa unui grup de 11 de aleşi locali, în marea majoritate membri ai Partidului Social Democrat. Noul viceprimar al municipiului a fost votat Kiss Laszlo (38 ani), de naţionalitate maghiară, care a fost ales în 2012 pe listele Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), însă recent a ales să se înscrie în Partidul Social Democrat.

Alegerea acestuia nu s-a făcut, însă, fără incidente legate de procedura de vot. Liderului grupului de consilieri Partidul Democrat Liberal, Gheorghe Tuţă, a anunţat în plenul şedinţei că atât democrat-liberalii, cât şi liberalii nu vor vota proiectele care vizau schimbarea viceprimarului şi alegerea noului viceprimar, motivând faptul că iniţiatorii nu au adus argumente legate de activitatea lui Ioan Peteleu la conducerea primăriei, ci au invocat „liberul arbitru”.

Printre cei care au iniţiat proiectul vizând schimbarea viceprimarului s-au numărat consilierii PSD, consilierul Uniunii Democrate Maghiare din România, doi foşti consilieri ai PNL, care au depus adeziuni la partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi cei doi foşti consilieri PP-DD, dintre care unul este noul viceprimar, iar al doilea a ales să se declare, în baza OUG 55/2014, independent.

Alegerea noului viceprimar a fost facilitată şi de către unul dintre consilierii Partidului Ecologist Român, Alexandru Toniuc, care conduce filiala judeţeană a acestui partid. Acesta a participat la vot, deşi cel de-al doilea consilier PER a anunţat că nu va face acest lucru, şi a asigurat astfel majoritatea legală necesară, de 11 voturi, având în vedere că cel nominalizat pentru funcţia de viceprimar nu a putut vota.

Mai mult, după ce secretarul primăriei, Floare Gaftone, a anunţat că una dintre ştampile nu a fost aplicată în patrulaterul corespunzător şi că votul ar trebui anulat, consilierul PER Alexandru Toniuc a anunţat public că acel buletin de vot îi aparţine şi că a comis o greşeală, dar că intenţia sa a fost de a-l vota pe noul viceprimar. Nemulţumiţi de faptul că votul consilierului PER nu a fost anulat, consilerii PDL şi PNL au părăsit şedinţa de consiliu, chiar dacă ordinea de zi se afla doar la început.

În acest moment, Primăria municipiului Bistriţa este condusă de trei social-democraţi: primarul Ovidiu Creţu şi viceprimarii George Avram şi Kiss Laszlo. În schimb, majoritatea din consiliu, creată de PSD cu ajutorul UDMR şi al consilierilor plecaţi din PNL, este una fragilă, aceştia având doar un vot în plus faţă de opoziţie, formată din PDL, PNL şi PER. AGERPRES