Viceprimarul Cornel Pieptea susține că 80% din reţeaua de termoficare a Capitalei e mai veche de 20 de ani

pieptea_cornel2.jpgViceprimarul municipiului Bucureşti, Cornel Pieptea (PNL), a declarat că reţeaua de termoficare a Capitalei se află într-o stare precară din punct de vedere tehnic, fapt ce conduce la pierderi majore de căldură.

“Am adus o hartă care evidenţiază foarte clar care este starea reţelelor primare. Este o hartă care prezintă riscul de avarie, adică riscul de spargere a conductelor. În risc maxim se încadrează peste 80% din reţea. Această reţea are o vechime mai mare de 20 de ani. De asemenea, pe hartă sunt evidenţiate reţelele încadrate la categoria risc mediu, adică reţele a căror vechime este mai mică de 20 de ani. Dintr-un total de 931 de km de reţea pe primar, funcţională în acest moment, 60% ar trebui înlocuită imediat”, a precizat duminică Pieptea, într-o conferinţă de presă.

Viceprimarul Capitalei a adăugat că gestionarea sistemului de alimentare cu energie termică în regim centralizat, în condiţiile actuale, va lăsa “cu siguranţă” bucureştenii fără încălzire, iarna viitoare. Cauza principală pentru starea dezastruoasă a sistemului centralizat de termoficare este subfinanţarea serviciului.

“Această stare a releţei duce la pierderi extrem de mari. În acest moment, RADET-ul este în colaps şi când spun în colaps mă refer atât din punct de vedere financiar, mă refer la starea de degradare a reţelei şi la imposibilitatea RADET-ului de a întreţine reţeaua de termoficare”, a afirmat Pieptea, menţionând că datoriile pe care le înregistrează regia în acest moment sunt “de peste 300% faţă de cifra de afaceri”, iar “asta înseamnă că sunt îndeplinite condiţiile pentru declanşarea stării de insolvenţă”.
Pieptea a mai declarat că va propune, în numele consilierilor generali ai PNL, includerea în bugetul municipalităţii pentru anul 2015 a sumelor necesare pentru asigurarea intervenţiei la reţeaua de termoficare astfel încât să se asigure menţinerea în funcţiune a acesteia şi să se limiteze progresiv pierderile tehnologice. “Sumele vor fi obţinute prin reprioritizarea celorlalte proiecte finanţate din bugetul Capitalei. Voi propune finanţarea doar a proiectelor care sunt deja demarate fizic, fără a mai angaja alte cheltuieli pentru a mai angaja alte cheltuieli pentru noi propuneri de proiecte”, a susţinut Pieptea.
În altă ordine de idei, viceprimarul i-a criticat pe premierul Victor Ponta şi pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru că aceştia nu au respectat memorandum-ul semnat în martie 2013, de realizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET). Documentul presupune ca “Guvernul Ponta să îşi respecte obligaţiile asumate şi să emită hotărârea de guvern de transfer al acţiunilor ELCEN din proprietatea statului în proprietatea municipiului Bucureşti. În paralel, este nevoie de transformarea RADET în societate comercială, care însă este blocată de Sorin Oprescu”, potrivit lui Pieptea. AGERPRES