ciustea-dorin.jpgVicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Dorin Ciustea, a solicitat sefului sau, Constantin Contac, sa renunte la o afacere in valoare de trei milioane de lei, pe care o considera ilegala.
Ciustea considera ca, in urma unui contract incheiat intre Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, din subordinea CJ, firma presedintelui CJ, Constantin Contac, este indirect beneficiara unei sume de aproape trei milioane de lei. Contractul face referire la lucrarile de deszapezire ce urmeaza a fi efectuate in iarna 2007- 2008, care au fost incredintate prin licitatie firmei Construct Com, care, la randul ei, inchiriaza utilajele de deszapezire de la societatea Transporturi Auto, patronata de Contac.

Presedintele CJ considera ca declaratiile lui Ciustea sunt politice si ca el are dreptul de a contesta legal licitatia prin care a fost atribuita deszapezirea drumurilor judetene. De altfel, Constantin Contac a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosar in care este acuzat de efectuarea de operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate, spalare de bani si fals in declaratii.

Potrivit procurorilor DNA, el ar fi desfasurat, alaturi de fiul sau, Liviu Contac, fost director la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, afaceri cu bani publici constand in contracte de prestari servicii avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si, respectiv, transport material.

Pentru a evita starea de incompatibilitate prevazuta de legile in vigoare, potrivit carora sunt interzise raporturile comerciale intre societatile comerciale ale alesilor locali si regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale ori de consiliile judetene respective, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, la initiativa lui Constantin Contac, a apelat la o firma intermediara, Construct Com SRL, administrata de Ioan Andrici, care avea rolul de veriga intermediara, pentru ca formal afacerile sa se desfasoare cu o aparenta de legalitate.
Rechizitoriul DNA arata ca intre Constantin Contac si Liviu Contac existau raporturi de subordonare ierarhica, tatal fiind ordonator principal de credite, iar fiul fiind ordonator secundar de credite.