Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat joi în cadrul conferinţei anuale privind Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) că în fiecare instituţie a administraţiei publice locale va trebui să existe „cel puţin un om” care să fie responsabil cu lupta anticorupţie şi cu etica în instituţia respectivă.

„Serviciul anticorupţie din cadrul MDRAP, pe lângă atribuţiile pe care le are în interiorul ministerului, pentru instituţiile din subordine, are şi câteva roluri importante, şi anume, să acorde consultanţă permanentă tuturor autorităţilor locale în implementarea SNA. De asemenea, să organizeze sesiuni de instruire pentru reprezentanţii administraţiei publice locale, cu speranţa – pe care o s-o umplu de substanţă – ca în fiecare instituţie din administraţia publică locală să existe cel puţin un om care să fie responsabil cu lupta anticorupţie şi cu etica din instituţia respectivă”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a mai arătat că ghidul etic a cărui elaborare se află în intenţia MDRAP şi care ar urma să fie folosit de autorităţile locale va conţine reguli şi practici şi va răspunde la întrebările pe care le au reprezentanţii administraţiei. El a subliniat că autorităţile locale doresc o eficientizare a funcţionării instituţiilor publice şi o simplificare a procedurilor şi a precizat că MDRAP lucrează la simplificarea procedurilor de achiziţie publică şi la standardizarea acestora.

Potrivit demnitarului, începând cu anul 2015, România şi instituţiile publice din administraţia centrală şi locală nu vor mai fi percepute ca instituţii netransparente, unde lucrurile „nu se desfăşoară în mod corect”. AGERPRES