Vicepremierul Liviu Dragnea doreşte simplificarea şi standardizarea procedurilor de achiziţie publică pe proiecte europene, astfel încât corecţiile financiare impuse de UE să fie aplicate inclusiv instituţiilor statului care emit avize pentru derularea unor proiecte.

“Cea mai mare parte a corecţiilor financiare a fost generată de un sistem defectuos de instituţii de evaluare, verificare şi contractare a achiziţiilor publice efectuate de autorităţile locale în programe europene. (…) Împreună cu ANRMAP şi Ministerul Fondurilor Europene lucrăm acum la un proces de standardizare şi simplificare a procedurilor de achiziţie, dar şi de responsabilizare a instituţiilor care verifică, certifică şi aprobă documentaţiile de atribuire a unor lucrări, astfel încât autorităţile locale să fie exonerate de orice posibilă vină în cazul unor corecţii financiare. Dacă responsabilii europeni vor verifica licitaţiile şi vor constata abateri, corecţiile să fie plătite inclusiv de instituţiile care aprobă şi verifică documentaţiile”, a declarat duminică, la Tulcea, vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a mai spus că recent a încheiat un protocol cu Agenţia Naţională de Integritate în vederea realizării unui sistem informatic integrat pentru verificarea conflictului de interese. “În sistem vor fi introduse datele de identificare pentru fiecare membru al comisiei de licitaţie, iar soft-ul va emite avertizor de integritate pentru fiecare persoană. Vom preveni astfel corecţii financiare aplicate de UE, dar şi pierderea unor bani de către România”, a menţionat vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta nu a precizat însă când se vor finaliza noile proceduri.

Singura problemă la care nu s-a găsit un răspuns este însă cea legată de contestaţiile licitaţiilor, vicepremierul Liviu Dragnea precizând că şi aceasta este în atenţia Guvernului, în condiţiile în care există companii care nu sunt preocupate decât de contestaţii, lucru care afectează inclusiv absorbţia fondurilor structurale.

Luna trecută, Consiliul Judeţean Tulcea a contestat în instanţă corecţii financiare de peste 13 milioane de lei impuse de Direcţia Generală de Constatare şi Stabilire Nereguli Fonduri Europene în urma implementării proiectului finanţat de UE ‘Modernizarea infrastructurii de transport către zona turistică Murighiol-Uzlina-Dunavăţ-Lacul Razim’, preşedintele CJ, Horia Teodorescu, criticând în repetate rânduri decizia Direcţiei Ministerului Dezvoltării, care grevează bugetul judeţului. AGERPRES