Verginia Vedinaş: Nu există o consiliere între administraţiile publice şi cei care gândesc strategiile de achiziţii publice

Preşedintele Institutului de Ştiinţe Administrative “Paul Negulescu”, Verginia Vedinaş, susţine că nu există o consiliere şi o legătură între administraţiile publice şi cei care gândesc strategiile de achiziţii publice, iar rolul conferinţei naţionale “Achiziţiile publice între norme şi practici. Context naţional şi european”, a cărei a IX-a ediţie a a avut loc la Sovata, este de a aduce faţă în faţă cei doi mari actori ai procesului.

“Conferinţa ‘Achiziţiile publice între norme şi practici. Context naţional şi european’ aduce nou, în primul rând, faptul că transpune nişte obiective ale strategiei de achiziţii publice în activitatea concretă a administraţiei publice. Una din relele care au fost sesizate chiar în strategie a fost aceea că nu se realizează o suficientă consiliere, o legătură între administraţie, cei care o fac în mod efectiv şi cei care o gândesc, cei care o concep, pentru că până la urmă autorităţile guvernamentale au fost la baza acestei strategii. Or, meritul conferinţei, că e de fapt o conferinţă la a IX-a ediţie, este că pune alături, faţă în faţă, cei doi mari actori ai procesului, autorităţile publice şi specialiştii – pentru că fără specialişti nu putem să facem nimic, se pare că numai politicienii nu înţeleg asta tot timpul – şi cei care aplică în mod efectiv administraţia publică – primarii, funcţionarii din administraţie, specialiştii în domeniu – şi acesta este un lucru extraordinar”, a declarat Verginia Vedinaş.

Preşedintele Institutului de Ştiinţe Administrative “Paul Negulescu” susţine că un alt aspect pozitiv al conferinţei de la Sovata este că încearcă să găsească o formulă adecvată pentru parteneriatul public-privat şi soluţii pentru ca banul public să fie cât mai eficient investit. “Al doilea lucru extraordinar este că avem aici, la Sovata, dovada unei autentice bune practici în ceea ce priveşte acest parteneriat public-privat. De ani de zile ne chinuim să găsim o formulă care să fie cu adevărat utilă funcţionării. Am avut legi pe care le-am abrogat succesiv şi cele care au fost adoptate n-au fost cu nimic mai bune decât cele anterioare, astfel încât practica suplineşte. Şi ceea ce se întâmplă la Sovata suplineşte şi complineşte această nevoie ca practicienii din administraţie, prin intermedierea unor agenţi neguvernamentali şi a unor agenţi privaţi, pentru că societatea Media Marketing este o societate privată, să se aşeze la masa de lucru, să încerce să desluşească regulile şi foarte multele lucruri de neînţeles pe care legislaţia le conţine adeseori şi să identifice împreună nişte soluţii pentru ca banul public să fie cât mai util, eficient, că aste e finalitatea până la urmă”, a susţinut Verginia Vedinaş, preşedintele de onoare al conferinţei.

Conferinţa naţională “Achiziţiile publice între norme şi practici. Context naţional şi european” a fost organizată la Sovata, de vineri până duminică, de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Media Marketing şi Societatea Pentru Cercetare şi Dezvoltare în Administraţia Publică, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Administrative al României “Paul Negulescu”, Institutul de Ştiinţe Administrative al Republicii Moldova, Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş şi Editura C.H. Beck.

Organizatorii susţin că această conferinţă este un bun prilej de a reuni autorităţile publice cu competenţă de reglementare şi decizională în domeniu cu reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului academic, pentru analizarea şi clarificării unora din controversele generate de aplicarea cadrului normativ în materie reprezentat de Legile nr. 98-101 din 2016, completat în ultimii ani de o numeroasă legislaţie secundară şi terţiară.  În cadrul dezbaterilor va fi analizată şi specificitatea achiziţiilor publice în domeniul accesării fondurilor europene, cu prezentarea concluziilor exerciţiului financiar 2016 – 2020 şi a oportunităţilor oferite de viitorul exerciţiu financiar multianual, 2021-2027. AGERPRES