mm_retaileri_1.jpgModificarea directivei europene privind comercializarea ţigărilor ar afecta peste 70.000 de retaileri mici şi mijlocii, în condițiile în care aceste produse au o pondere importantă în vânzări. Totodată, estimările firmelor indică faptul că un magazin de mărime medie ar putea pierde anual aproximativ 70.000 euro. Acestea sunt doar două dintre concluziile Conferinţei Naţionale de Management Modern pentru Retailerii Mici şi Mijlocii, organizate miercuri, 22 mai, de Oameni și Companii.

„Pentru noi, retailerii mici şi mijlocii, orice reglementare care are potenţial să mute clienţii către economia gri înseamnă un pas mai aproape de faliment. Pâinea şi tutunul generază trafic în magazine. N-ai ţigări, nu vinzi”, a declarat George Brotoiu, directorul general al reţelei de magazine Gulliver, care deţine nouă unităţi în Bucureşti. Brotoiu este iniţiatorul petiţiei împotriva aplicării directivei europene, ce a strâns până în prezent 22.000 de semnături de la micii comercianţi din România. Documentul a fost transmis președintelui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, Senatului, Camerei Deputaților și reprezentanților României în Parlamentul European.Totodată, Brotoiu vrea să pună bazele unei asociaţii a comercianţilor mici şi mijlocii din România, cae ar putea deveni funcţională din toamna acestui an.

La dezbateri a participat și președintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, în opinia căruia “restricţiile relative, de tipul celor din directivă, riscă să favorizeze fie şi involuntar, comerţul ilicit, reducând numărul micilor comercianţi legali”.

Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, prin uniformizarea pachetelor de ţigări, mărcile vor fi mai greu de identificat, produsele premium vor fi percepute cu o valoare mai scăzută, iar cererea se va orienta către segmenul mai ieftin.

Pentru a-şi menţine cotele de piaţă, cel mai probabil, companiile vor ieftini produsele, ceea ce va conduce la scăderea în valoare a pieţei şi a taxelor încasate de stat, potrivit studiului. Mai mult, va creşte comeţul ilicit, unde produsele vor rămâne la fel.

La o medie ponderată a preţurilor din cele 27 de state membre ale UE, Roland Berger estimează o ieftinire între 1% şi 14% a pachetelor de ţigări pe piaţa legală şi cu până la 34% pe piaţa ilicită. De asemenea, estimările indică o creştere a vânzărilor ilicite de ţigarete între 25% şi 50% la nivelul UE şi între 25% şi 65% în România.

În ceea ce priveşte taxele colectate la bugetul de stat, România ar putea pierde până la 200 milioane euro anual, mai arată studiul, care precizează că anul trecut veniturile totale din taxe aplicate tutunului s-au ridicat la circa 2,8 miliarde euro.

Un alt impact negativ enunţat de Roland Berger este reducerea locurilor de muncă din domeniu, estimarea pentru România fiind o scădere cu circa 19.000 de posturi. În prezent, în domeniu lucrează aproximativ 61.000 de oameni, din care 18.000 în producţie şi 43.000 în vânzări angro, distribuţie şi retail.

Reacțiile au venit după ce Comisia Europeană a adoptat, la sfârşitul anului trecut, după ani de pregătire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de comercializare a ţigaretelor cu arome şi a celor slim şi este prevăzută utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari, 75% din suprafaţa pachetului. Adoptarea propunerii este preconizată pentru 2014, iar aceasta ar intra în vigoare începând cu 2015-2016.

Pe de altă parte, în cadrul dezbaterilor, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Anca Ionescu, a militat pentru sprijinirea comercianților, „coloana vertebrală a economiei”. Modificarea legii privind stimularea înființării și dezvoltării IMM, a celei privind parteneriatul PP, legea insolvenței sunt doar câteva dintre prioritățile legislative în favoarea IMM-urilor enunțate de oficialul guvernamental, în cadrul conferinței.