Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că veniturile proprii ale primăriei au scăzut cu peste 9 milioane de euro din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal.

Bolojan a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget al municipiului Oradea, proiect ce va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local de joi, 15 februarie.

„Veniturile totale ale bugetului local se ridică la suma de circa 225 milioane de euro, din care jumătate reprezintă veniturile spitalelor municipiului Oradea, respectiv aproximativ 113 milioane de euro. Aşa cum ştiţi, toate spitalele din municipiu se află în subordinea Consiliului Local. Din cele 112 milioane de euro care reprezintă veniturile bugetului local, 68 de milioane reprezintă veniturile proprii, iar diferenţa, alte sume. Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe lângă faptul că pierdem în mod net 5 milioane de euro, mai pierdem şi creşterea pe care o aveam în fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci în total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal”, a spus primarul Ilie Bolojan.

La veniturile proprii ale municipiului se mai adaugă cele 29 de milioane de euro, care reprezintă prelevările de la bugetul de stat, care în cea mai mare parte merg către învăţământ şi către sectorul asistenţei sociale. Totodată, municipalitatea are contracte semnate pe fonduri europene în valoare de 12,3 milioane de euro, sumă ce va viza sectorul termoficare, apoi reabilitarea Casei Darvas la Roche şi transformarea ei în Muzeul Art Nouveau şi amenajarea Muzeului Masoneriei.

„Această sumă de 12,3 milioane de euro, din fonduri europene, va fi de cel puţin patru ori mai mare până la finalul anului, proiectele aflându-se în această perioadă în diferite stadii de evaluare. Prin urmare, avem un buget care va fi rectificat de mai multe ori în acest an pentru a încorpora aceste noi contracte care urmează să fie semnate în lunile următoare”, a spus primarul.

Principalele cheltuieli ale bugetului local sunt următoarele: cheltuieli de funcţionare de 168 milioane euro din totalul de 225 milioane euro, din care cea mai mare parte sunt făcute de spitale; investiţiile pe care Primăria Oradea le va face anul acesta se ridică la 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezintă investiţiile realizate din veniturile proprii ale oraşului şi 11,2 milioane euro – investiţii prin bugetul de stat (cofinanţări la fondurile europene).

Referitor la modul în care se administrează spitalele orădene, primarul Ilie Bolojan a ţinut să felicite conducerea spitalelor pentru că îşi propune să aloce pentru investiţii 4,8 milioane de euro din veniturile proprii, în afara celor pe care le alocă municipiul sau pe care le câştigă din bani europeni.

Primăria Oradea a intrat pentru prima dată în parteneriat cu un liceu confesional, este vorba de Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde urmează să fie construită o sală de sport destinată celor 1.000 de elevi care învaţă aici. Valoarea acestei săli va fi de circa 600.000 de euro, sumă care va fi suportată jumătate de liceu şi jumătate de Primăria Oradea. AGERPRES