Veniturile proprii ale municipiului Satu Mare, cu 21 milioane lei mai mici

Veniturile proprii ale municipiului Satu Mare vor fi în acest an cu 21 de milioane de lei mai mici decât în anul precedent, cu toate că de la 1 ianuarie 2018 au fost majorate impozitele locale cu 20%, potrivit proiectului de buget aflat în dezbatere publică.

Reprezentanţii Primăriei Satu Mare estimează pentru acest an venituri proprii de 127 milioane lei, faţă de 148 milioane lei cât au fost în 2017, primarul Kereskenyi Gabor explicând că această reducere este cauzată de modificările legislative. Astfel, reducerea cea mai mare de buget este la capitolul “Cote defalcate din impozitul pe venit”, după ce a fost modificat procentul care rămâne administraţiilor locale. Faţă de 91 de milioane lei, sumă încasată din această cotă în 2017, primăria previzionează că în acest an fost va încasa 67 milioane lei.

Creşteri semnificative, potrivit proiectului de buget, sunt la capitolele de impozite pe clădiri şi terenuri, după ce acestea au fost majorate cu 20% de la începutul anului în curs.

Cu celelalte subvenţii primite de la bugetul de stat, proiectul prevede venituri totale de 263 de milioane lei, faţă de 284 milioane lei în 2017, rezultând astfel o scădere de circa 21 milioane lei.

La capitolul cheltuieli de funcţionare preconizate, cresc alocările pentru plata salariilor angajaţilor atât ai primăriei, cât şi ai instituţiilor publice, dar sunt reduse cheltuielile materiale la toate instituţiile. Astfel, pentru anul 2018 este prevăzut un buget de 263 milioane lei, faţă de 266 milioane în 2017.

La capitolul de dezvoltare, bugetul creşte de peste două ori, de la 23 milioane lei în 2017 la 52 milioane lei, ca urmare a utilizării unor sume mai mari din fondul de rulment. Majoritatea fondurilor vor fi utilizate pentru continuarea lucrărilor la drumuri, parcări, piste de biciclişti şi modernizarea unor coli.

Proiectul de buget al Primăriei Satu Mare se află în procedura de dezbatere publică, după care va fi supus aprobări Consiliului Local. AGERPRES