”O oportunitate gigantică” a fost țara noastră pentru Purcari, compania de vinuri din Republica Moldova, după cum a declarat Vasile Tofan (foto), Partner, Horizon Capital, în cadrul primei dezbateri video din programul de comunicare profesională transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană”. Tema ediției a fost ”Presiunea asupra activității economice în era post Covid -19. Rolul bunelor practici de reglementare și control pentru ieșirea din criză”.

”Vreau să mulţumesc României pentru tot ceea ce a făcut pentru noi”, a mai spus Tofan, arătând că au ajuns în România, abia după cele două embargouri impuse de Rusia.

15 ani de muncă, pierduți peste noapte

”Ca şi în cazul celorlalte crame din Republica Moldova, piaţa noastră de desfacere a fost Rusia. Circa 90% din exporturi mergeau în Rusia, până când a venit primul embargou, din 2006, iar majoritatea vinificatorilor din Moldova și-au pierdut business-ul peste noapte. Purcari a pierdut munca de 15 ani, cu o singură semnătură birocrată la Moscova. Până în 2013, am reuşit să ne punem pe picioare şi, la acel moment, 30% din vânzări ajungeau în Rusia, dar a venit un nou embargou şi ne-am pierdut din nou business-ul. A fost o învăţătură pentru noi şi am început să ne focusăm spre alte pieţe, printre care şi România. Cred că mult timp, potenţialul acestei pieţe nu a fost înţeles pe deplin. Puţine crame din Moldova nu au realizat că, deşi piaţa românească este mult mai mică decât cea rusească ca si populatie, consumul de vin per capita este de circa 3-4 ori mai mare, deci per total, piata vinicola romaneasca se ridica la circa 2/3 din piata Rusiei. Ca tarife şi blocaje economice, evident, piaţa românească este mult mai deschisă”, a povestit Tofan.

Vinurile din Moldova, privite cu simpatie în România

Potrivit acestuia, există o simpatie a consumatorilor români pentru vinurile din Republica Moldova și, deşi în proporţie de 90% se consumă vinuri locale, există loc şi pentru vinurile din Moldova, acestea fiind percepute ca fiind tot româneşti. Purcari trateaza piata din Romania ca pe o piata interna. „In cazul nostru, unirea celor doua maluri s-a produs deja”, spune presedintele consiliului de directori Purcari.

”Pentru noi, Romania este un ansamblu de 3 piețe. Evident, o piaţă mare de consum. Dar pe langa asta, o piata de capital, pe care am valorificat-o listandu-ne la Bursa din Bucuresti, dar si construind relatii cu bancile din Romania, oferindu-ne acces la resurse financiare in conditii mai atractive decat cele din Moldova. In al treilea rand, Romania ofera o piata foarte atractiva de capital uman. Noi investim mult in cresterea talentelor manageriale la Purcari, si Romania extinde semnificativ baza de capital uman la care avem acces. Am fortificat semnificativ pozitia noastra in Romania prin achizitia Cramei Ceptura, in Dealu Mare”, a mai spus Tofan.

Despre Programul ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La prima ediție, au participat, din Republica Moldova, reprezentanți ai EBA, AMCHAM, FIC, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ODIM, CALM, Asociția Patronală MĂR, Agenția Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ANOFM și Ministerul Economiei și al Infrastructurii. Au avut alocuțiuni speciale europarlamentarul Dragoș Pîslaru, Președintele Camerei Consultanților Fiscali Dan Manolescu, Rodica Verbeniuc, Director General al Agenției Naționale de Investiții, Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Mila Malairău- Amcahm Moldova. Managerii grupului Purcari și ai fondului de investitii EquiLiant Capital și cei ai European Business Association Moldova au avut, de asemenea, intervenții, în timpul dezbaterii.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori, și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.