oprea_vasile.jpgÎn Monitorul Oficial au fost publicate Hotărârile de Guvern privind exercitarea funcţiei publice de prefect al judeţului Mureş de către Vasile-Liviu Oprea, fost subprefect, susţinut de PSD, şi cea privind exercitarea funcţiei publice de subprefect al judeţului Mureş de către Nagy Zsigmond, secretar al Primăriei Miercurea Nirajului, susţinut de UDMR.

Vasile-Liviu Oprea, în vârstă de 46 de ani, care a ocupat până atunci funcţia de director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, a fost învestit subprefect al judeţului Mureş în data de 25 aprilie, îndeplinind atribuţii de prefect până la numirea sa în funcţie, după eliberarea din funcţie a prefectului Corneliu Grosu, care a atins vârsta pensionării, şi a subprefectului Manuel Butiulcă, care era susţinut de PNL.

Nagy Zsigmond, în vârstă de 56 de ani, este secretarul Primăriei Miercurea Nirajului, a absolvit Facultatea de Drept din Sibiu şi are un masterat în administraţie publică.

Atât politicieni ai UDMR, cât şi ai PSD au arătat în repetate rânduri că funcţia de prefect al judeţului Mureş ar fi fost obţinută de Uniune în urma negocierii acordului de participare la guvernare cu PSD. Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, anunţa în data de 5 martie că, în urma negocierilor avute cu PSD pentru intrarea la guvernare, Uniunea a obţinut dreptul de a nominaliza un prefect într-unul din cele trei judeţe din secuime, respectiv Covasna, Harghita şi Mureş, şi a optat pentru Mureş. „Aşa am considerat că este corect şi solidar”, a spus Antal Arpad, care a menţionat că UDMR nu este interesată de funcţiile de subprefecţi din judeţele Covasna şi Harghita, pe care le-ar fi putut obţine în urma ieşirii PNL de la guvernare.

În aceeaşi zi, preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat că se luptă în continuare pentru ca UDMR să nu obţină funcţia de prefect al judeţului, el adăugând că cei care ar lua o astfel de decizie şi-ar asuma anumite riscuri politice. „Nu am fost de acord cu acest lucru nici înainte de a se forma coaliţia, mă lupt înainte, pe cât se poate, să nu fie prefect maghiar la Târgu Mureş. E un subiect foarte sensibil şi delicat şi trebuie să analizeze toţi cei care iau decizii la nivelul cel mai înalt care sunt riscurile pe care şi le asumă politic. Mă lupt mai departe şi sper să nu fie prefect maghiar la Mureş. Ei (UDMR, n.r.) pot să declare ce vor, liderii noştri nu ne-au informat despre aşa ceva. Ştiu că au discutat înainte de semnarea protocolului”, a afirmat Vasile Gliga. AGERPRES