Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Vasile-Felix Cozma, a declarat, la seminarul „Noutăţi legislative în managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici” de la Târgu Mureş, că în România există în jur de 173.000 de funcţii publice, dintre care 132.000 (peste 75%) sunt ocupate, iar activitatea de management a resurselor umane este susţinută de doar 40 de angajaţi ai ANFP.

„În momentul de faţă avem aproximativ 173.000 de funcţii publice şi peste 132.000 de funcţii publice ocupate (…) Este o activitate însemnată ca şi volum şi noi o facem cu o echipă formată din 40 de persoane, partea efectivă de managementul resurselor umane”, a arătat preşedintele ANFP.

El a subliniat că anul 2018 a fost marcat de numeroase modificări legislative şi că din acest motiv conducerea ANFP răspunde problemelor ridicate de autorităţile publice locale. „ANFP are toată deschiderea de a veni aproape de administraţia locală şi nu numai. Încercăm, de la nivelul Agenţiei, să rezolvăm, atât cât se poate, toate problemele de care instituţiile publice locale şi funcţionarii publici centrali sau locali se lovesc şi să venim în întâmpinarea a tot ce înseamnă probleme pe care dânşii le pot întâmpina. Provocările legislative şi modificările sunt, şi au fost şi anul trecut, destul de serioase, probabil vor fi şi anul acesta, dar noi suntem, din punct de vedere tehnic, ca şi suport, aproape de administraţia publică şi încercăm să ajutăm atât cât putem”, a afirmat Cozma.

Seminarul „Noutăţi legislative în managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici” a fost organizat, pe 22 februarie, de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Mureş, iar la acesta au participat aproximativ 130 de primari, secretari şi responsabili cu resursele umane din judeţele Mureş şi Harghita.

„Având în vedere modificările aduse legislaţiei în domeniul gestionării funcţiei publice, am dorit ca, împreună cu reprezentanţii ANFP, să avem o dezbatere la nivelul judeţului Mureş, la care au participat şi o parte din primarii şi secretarii din judeţul Harghita. Complexitatea gestionării funcţiei publice este deosebită şi, în procesul acesta de profesionalizare a funcţionarului public, un rol deosebit îi revine ANFP, care a venit astăzi la Târgu Mureş să fie mai aproape de funcţionarii publici din teritoriu şi să răspundă tuturor întrebărilor şi problemelor cu care se confruntă aceştia în activitatea administrativă”, a declarat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

Reprezentantul Primăriei Târgu Mureş, Claudiu Maior, a arătat că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este o instituţie importantă în România, iar municipalitatea a construit, de-a lungul timpului, cu ANFP o relaţie onestă, bazată pe principii şi respectarea legislaţiei. „ANFP ne-a fost alături de fiecare dată, un colaborator prompt, excelent, care ne ţine conectaţi la ultimele informaţii şi noutăţi legislative în domeniu, precum şi la tot ceea ce priveşte aria noastră comună de interese”, a arătat consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior. AGERPRES