dancu_vasile.jpgUn grup interministerial se constituie pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei, urmând să lucreze până în luna iunie pe proiecte esenţiale, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Vasile Dîncu.

„Discuţia de astăzi a vizat modernizarea statului şi reforma administraţiei publice. (…) În primul rând, ideea de bază a fost constituirea încă din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei, un grup care să lucreze în continuare în lunile care vin la câteva dintre proiectele noastre esenţiale care vizează reforma statului”.

„În al doilea rând, vom construi o echipă care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare care va lucra la dialogul social organizat, dintre ministere şi zona sindicală, zona patronatelor şi alte zone care înseamnă dialogul social şi construim acum o platformă, împreună cu noul nostru Minister al Dialogului Civic, care priveşte transparenţa şi dezbaterea publică”, a spus Vasile Dîncu, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a adăugat că au fost definiţi şase piloni privind modernizarea, respectiv redefinirea rolului statului.”Este foarte clar că trebuie să găsim o concepţie unitară în a vedea ce face statul, pornind de la administraţia centrală şi administraţia locală. În acest moment noi am observat că există mai multe discuţii despre stat. Ideea cea mai nouă este aceea că, dacă vorbim despre administraţia centrală ca şi nucleu al statului, atunci este clar că trebuie să definim care sunt funcţiile administraţiei centrale a guvernului şi a administraţiei din jurul guvernului. Am definit ca opţiune strategică faptul că vorbim despre funcţia de strategie, funcţia de politici şi încă două funcţii – reglementare şi supervizare. În principiu, administrarea treburilor publice trebuie să fie trimisă cât mai aproape de cetăţean, asta înseamnă nivelul regional, asta înseamnă nivelul local de administraţie. Trebuie să operaţionalizăm mult mai bine principiul solidarităţii şi să creăm mecanisme de compensare şi redistribuire, fără a încuraja dependenţa de centru”, a punctat Dîncu.

El a arătat că statul, în viziunea Guvernului, va fi un planificator şi un stimulator al dezvoltării sociale şi economice. Vicepremierul a precizat că într-o şedinţă viitoare se va discuta şi despre calitatea serviciilor oferite de stat. „Am vorbit şi despre simplificarea relaţiilor dintre stat şi cetăţeni; foarte mulţi colegi au vorbit despre acest lucru (…) despre creşterea calităţii accesului la servicii publice, despre eficientizarea costurilor, raporturile dintre politică şi administraţie, raportul între stat şi societate şi despre instrumentele disponibile, pe care le avem în acest moment, pentru a face acest lucru”, a spus Dîncu. AGERPRES