Vânzarea locuinţelor ANL nu este o prioritate pentru Primăria şi Consiliul Local Târgu Mureş

Primăria municipiului Târgu Mureş nu va vinde cele 251 de locuinţe ANL care sunt date în chirie, deşi majoritatea chiriaşilor ar îndeplini condiţiile, întrucât nu 2010-06-14 63 STIRI INTERNE, ISSN 1222-8702
există niciun interes în acest sens, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Laszlo Attila Bako, şeful direcţiei activităţi social-culturale şi patrimoniale din cadrul instituţiei.

“Având în vedere că este clar o decizie politică, nu de oportunitate, pentru că reprezintă locuinţele cele mai bune din patrimoniul municipal şi neavând niciun interes – aceste fonduri neîntorcându-se în bugetul Primăriei – nu cred că reprezintă momentan o prioritate deosebită pentru municipalitate. Dacă ar avea vreun interes, atunci ar fi pe ordinea de zi (a Consiliului Local – n.r.)”, a declarat Bako.

Potrivit acestuia, municipalitatea a refuzat în mai multe rânduri dorinţa locatarilor de a-şi cumpăra apartamentele ANL, pe motiv că sumele rezultate din vânzarea acestora nu se vor întoarce în bugetul local şi că nu există niciun fel de garanţie în acest sens. Acesta crede că în jur de 25-30% din valoarea locuinţei ar trebui să revină municipalităţii pentru finanţarea altor lucrări. Bako a arătat că niciunul din cele 251 de apartamente nu îndeplineşte condiţiile de a fi vândut pentru că Consiliul Local Târgu Mureş nu a acceptat trecerea în proprietatea de stat, care este o condiţie ca acestea să fie vândute.


“În prezent fac parte din domeniul public municipal. Circuitul ar fi fost să fie trecute printr-o hotărâre de consiliu în proprietatea de stat, iar statul să treacă din proprietate publică în proprietate privată a statului, pentru că altfel contravine oricăror principii. La locuinţele ANL care se vor realiza şi se vor pune în funcţiune după adoptarea legii, acolo nu încape nicio îndoială. Momentan niciunul din cele 251 de apartamente nu a fost dat în folosinţă după adoptarea legii. Avem 80 de apartamente în Cartierul Belvedere, care se vor construi în acest an, care nu sunt proprietate publică municipală, ci proprietate publică de stat. În acest caz, dacă această lege va rămâne, se pot vinde”, a subliniat Bako.

Reprezentantul Primăriei Târgu Mureş a mai susţinut că primăria nu are nici control asupra preţului de vânzare a locuinţelor ANL, întrucât relaţia contractuală va fi între Agenţia Naţională a Locuinţelor şi executantul lucrării şi că, în lipsa unei hotărâri a CL Târgu Mureş, nu au fost elaborate nici norme metodologice pentru vânzarea locuinţelor. AGERPRES