Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis a anunţat joi, că doreşte să angajeze mai mulţi oameni care să lucreze cu utilajul de ridicat maşini parcate neregulamentar, după ce a constatat că acesta este foarte rentabil, amortizându-şi costurile de achiziţie în mai puţin de un an prin ridicarea a o mie de autoturisme.

„Una din problemele permanente din Sibiu este parcarea în locuri nepermise. Am constatat că utilajul de ridicat maşini nu este folosit la capacitate maximă. De acum vor fi două echipe. (…) Au fost ridicate peste o mie de maşini, iar utilajul a fost amortizat demult deja prin veniturile care au fost create”, a spus Iohannis.

Acesta a menţionat că nu se doreşte să se obţină mai mulţi bani la buget din amendarea şoferilor indisciplinaţi, singura dorinţă fiind de a-i „ordona”. „Scopul acestei acţiuni nu este de amenda sibienii şi de aduce bani la buget, scopul este de ordona traficul”, a explicat primarul sibian. Ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar a început la 1 iulie 2009 când utilajul de ridicat a fost achiziţionat şi şi-a început activitatea.


Costurile utilajului de ridicat, al sistemelor de prindere şi al asigurărilor au fost de 396.261 de lei, valoare amortizată până în prezent. Suma totală încasată ca taxe de ridicare, transport şi depozitare în perioada 1 iulie 2009 – 10 noiembrie 2010 este de 434.300 de lei, numărul autovehiculelor ridicate fiind de 1.054. Un număr de 17 autovehicule au rămas în spaţiul de depozitare nerevendicate, o parte din acestea fiind deja trecute în proprietatea municipiului, conform legislaţiei. Un şofer căruia i se ridică automobilul trebuie să plătească 150 de lei taxa de ridicare a maşinii, plus alţi 150 de lei tariful de transport la care se adaugă 200 de lei pentru fiecare zi în care autovehiculul este depozitat.


Menţionăm că echipa care deserveşte acest utilaj este formată dintr-un reprezentant al Serviciului Parcări al Primăriei, un reprezentant al Poliţiei Comunitare şi un reprezentant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, acest fapt permiţând constatarea şi sancţionarea parcărilor neregulamentare pe trotuar şi blocarea de acces, dar şi parcarea neregulamentară pe carosabil, contravenţie care este sancţionată de reprezentanţii Poliţiei Judeţene. În Sibiu există în prezent 8.830 de locuri de parcare care au fost recent amenajate sau reamenajate, conform primăriei. AGERPRES