eTEN este un program comunitar creat in scopul extinderii serviciilor electronice (e-services) la dimensiune trans-europeana. Programul promoveaza serviciile de interes public care creeaza oricarui cetatean, agent economic sau administratie publica oportunitatea de a profita de beneficiile societatii informationale.
“Rata de succes privind acceptarea unui proiect eTEN de catre Comisia Europeana este de 1/4, fata de 1/10, in cazul altor proiecte. De aceea incurajez toate organizatiile interesate din Romania sa aplice pentru a obtine finantare. Spre exemplu, in 2004, programului eTEN i-au fost alocati 43 milioane euro. Dintre cele 215 propuneri primite, 204 au fost evaluate, 47 de negocieri au fost finalizate, iar 9 propuneri au fost trecute pe lista de rezerva, fiind ulterior acceptate, prin alocarea unor fonduri suplimentare. Statele europene au investit fiecare pentru a-si dezvolta Societatea Informationala, dar nu s-a facut suficient in ceea ce priveste dezvoltarea de servicii electronice transeuropene. Aici intervine programul eTen. Ne asteptam ca pana in 2010 bugetul alocat programelor eTen, eContent si IDA, care in prezent este de 80 de milioane Euro pe an, sa ajunga la peste 140 milioane pe an”, a declarat John Beale, reprezentantul Comisiei Europeane la Ziua informarii eTEN in Romania.

De asemenea, John Beale a anuntat intentia Comisiei Europene de a angaja experti independenti pentru programul eTen 2005-2006, anunt publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Femeile sunt cel mai putin reprezentate la nivel de experti eTen si de aceea sunt puternic incurajate sa aplice. Toti candidatii trebuie sa aiba minim 5 ani de experienta in domeniu, in cel putin una dinte ariile acoperite de eTen (eHealth, eInclusion, eGovernment, eLearning, Trust and confidence services and SMEs).

Calendarul eTen 2005 are urmatoarele etape: la data de 10 februarie a fost lansat un nou apel de propuneri, data limita pentru depunerea aplicatiilor fiind 10 mai 2005. Evaluarea proiectelor de catre experti independenti va fi realizata in cursul lunii iunie 2005. Negocierile vor incepe in luna septembrie, primele contracte urmand sa fie semnate la sfarsitul anului.
O retea de Puncte Nationale de Contact functioneaza, astfel incat toti cei interesati sa poata obtine informatii suplimentare sau sa gaseasca parteneri pentru realizarea consortiilor. Ca si in cazul altor programe europene, participarea la eTEN este conditionata de colaborarea cu parteneri din alta tara asociata la acest program comunitar. Mai multe informatii sunt disponibile la http://europa.eu.int/information_society/activities/eten/cf/index.cfm.

eTEN este un program comunitar creat in scopul extinderii serviciilor electronice (e-services) la dimensiune trans-europeana. Programul promoveaza serviciile de interes public care creeaza oricarui cetatean, agent economic sau administratie publica oportunitatea de a profita de beneficiile societatii informationale. Initiativa eTEN vizeaza serviciile de suport – nu ofera finantare pentru crearea infrastructurilor sau pentru cercetarea stiintifica. Serviciile propuse trebuie sa se incadreze intr-una din cele 6 tematici: eGovernment, eHealth, eInclusion, eLearning, Trust & Security si Servicii pentru IMM-uri.

Mai multe detalii despre program sunt disponibile si pe site-ul MCTI, sectiunea Activitate, subsectiunea Programe europene sau la adresa http://www.mcti.ro/2014.html.