Universitatea “Babeș-Bolyai” și mediul de afaceri au lansat portalul “Importanța legislației europene a Pieței Unice pentru mediul de business local”

pmi.jpgUniversitatea “Babeș Bolyai” a lansat pe 27 mai 2014, la Camera de Comerț și Industrie din Cluj-Napoca, portalul “Importanța legislației europene a Pieței Unice pentru mediul de business local”, în cadrul conferinței “Piața Unică a Uniunii Europene-politici și legislație (impact în România)”, organizată de Catedra “Jean Monnet Ad Personam” de la Facultatea de Studii Europene, împreună cu Camera de Comerț și Industrie (Cluj-Napoca) și Clubul Întreprinzatorului Român.

Scopul proiectului este acela de a realiza o punte între mediul academic și mediul de afaceri, evidențiind importanța monitorizării legislației europene pentru evaluarea corectă a impactului său asupra activității companiilor din diferite domenii de activitate.

Lansarea portalului, cu sprijinul Philip Morris România, a reunit reprezentanți ai Guvernului, membri ai corpului academic clujean și mediului de afaceri din regiunea Transilvaniei. Prorectorul UBB, prof. dr. Mihaela Lutaș, a arătat, în deschiderea evenimentului: “Mediul academic clujean este nu doar deschis total spre mediul de afaceri, dar vine mereu cu noi inițiative în domeniul cercetării, inovării și managementului afacerilor pentru ca firmele din zonă să fie tot mai competitive și să opereze tot mai eficient pe Piața Unică a Uniunii Europene și pe piața globală”.

“Am inițiat acest proiect de responsabilitate socială cu ajutorul studenților masteranzi ai Universității Babeș Bolyai, convinși fiind de necesitatea unei surse de informare credibile și actualizate cu privire la legislația europeană și la impactul său asupra companiilor locale,” a spus Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România. “Indiferent de domeniul în care activează, companiile trebuie să se informeze asupra contextului legislativ local și european pentru a putea să-și dezvolte operațiunile și să fie competitive nu numai pe piața din România. De asemenea, trebuie să cunoască procesul european de reglementare și modalitățile prin care particularitățile pieței locale pot fi luate în considerare și reflectate de legislația europeană. Este un proces continuu de comunicare între mediul de business și cel de reglementare care, dacă este utilizat cu corectitudine și eficiență, nu poate fi decat benefic pentru piață.”

Compania acordă burse studenților masteranzi de la Universitatea Babeș Bolyai pentru dezvoltarea unui portal de informare pentru companii, cu privire la legislația europeana și procesul de reglementare.

Evenimentul de lansare a proiectului a prezentat, printre altele, studii de caz concrete din care a reieșit importanța monitorizării legislației europene pentru fiecare domeniu de activitate și modul în care agenții economici pot să evalueze și să evidențieze specificul pieței și impactul potențial al unui proiect legislativ încă din faza de consultare publică, spre beneficiul tuturor părților implicate.

Portalul se găsește la adresa http://ice.ccicj.ro și poate fi accesat pe bază de înregistrare.