Unitatile militare dezafectate vor fi transferate administratiilor locale

Unitatile militare dezafectate vor putea fi transferate catre administratiile locale, la cerere, in vederea efectuarii de lucrari de utilitate publica, a decis Comisia juridica a Senatului.
Senatorii juristi au dat raport favorabil cu amendamente unui proiect legislativ initiat de 65 de senatori si deputati din toate partidele parlamentare, prin care se propunea exproprierea terenurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii si declararea acestora ca fiind de utilitate publica.

Initiatorii propuneau ca terenurile pe care MAp nu le mai foloseste sa fie transformate in parcuri si baze sportive, iar cladirile in locuinte sociale. Unul dintre initiatori, senatorul conservator Marius Marinescu, a aratat, in cadrul dezbaterilor, ca MAp are o lista cu aproximativ 300 astfel de cladiri si terenuri, dintre care jumatate au fost deja transferate administratiilor locale insa ”au ajuns pe mana dezvoltatorilor imobiliari”.

El a spus ca marea majoritate a acestor terenuri a ajuns catre “mafia imobiliara”, initiativa legislativa urmarind sa fie declarate de utilitate publica si sa fie utilizate pentru constructia de locuinte sociale pentru tineri, pentru gradinite, “pentru cetateni”. El a explicat ca proiectul legislativ prevede ca transferul sa se faca numai “la cerere”, cu alte cuvinte terenurile sau cladirile respective sa ajunga numai la ministerele sau administratiile locale care au fonduri pentru amenajarea acestora.

Membrii Comisiei juridice senatoriale au considerat, insa, ca nu este cazul sa se reglementeze prin lege exproprierea acestor terenuri, aratand ca insasi Constitutia prevede caracterul lor de utilitate publica.

Astfel, membrii comisiei au acceptat un amendament al senatorului PSD Doru Ioan Taracila care stipuleaza ca terenurile si cladirile din administrarea MAp sunt si raman de utilitate publica, cele dezafectate putand fi transferate, la cerere, prin Hotarare a Guvernului, ministerelor, consiliilor locale, municipale sau judetene pentru lucrari de utilitate publica.