Unitatea de primiri urgenţe din oraşul Victoria nu se poate deschide în lipsa unui aviz al CJ Braşov

cancescu_aristotel_.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că deschiderea Unităţii de primiri urgenţe (UPU) în clădirea fostei policlinici din oraşul Victoria nu se va face până când Ministerul Sănătăţii nu va înştiinţa Consiliul Judeţean că va primi fonduri suplimentare pentru acest lucru.

“În primul rând noi nu am primit o informare de la minister că vom avea fonduri suplimentare pentru acest UPU. Acolo ştiu că există un interes privat cu o firmă PDL din judeţul Sibiu. Clar este un interes privat pentru că la Spitalul de Copii unde este o urgenţă mare şi unde vrem să deschidem o secţie UPU, nu putem pentru că ministerul nu ne dă bani. La fel şi pentru UPU de la Spitalul municipal Făgăraş. Se insistă foarte mult pe Victoria. Vrem să deschidem şi Victoria, dar ordinea de urgenţe este Spitalul de Copii, Spitalul municipal Făgăraş şi apoi Victoria. Bineînţeles dacă vom primi bani pentru Victoria o să-i dăm pentru această destinaţie, dar în urma discuţiilor pe care domnul Gabriel Stanciu, directorul Direcţiei de sănătate şi asistenţă medicală din CJ, le-a avut la Bucureşti cu Raed Arafat, părerea celor de acolo este alta”, a detaliat preşedintele Consiliului Judeţean.

În replică, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Alexandru Bălescu, a declarat că avizul pentru înfiinţarea UPU Victoria este dat de Ministerul Sănătăţii, iar finanţarea UPU se face conform legii, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov. “Prima condiţie pentru ca UPU Victoria să funcţioneze este ca şi Consiliul Judeţean să aprobe modificarea de structură a Spitalului Clinic Judeţean pe aprobarea dată de Ministerul Sănătăţii. Direcţia de Sănătate Publică nu a primit buget pentru funcţionarea UPU Victoria, dar plata medicilor şi a personalului care va activa acolo se va face în funcţie de solicitări. Cel mai probabil primele plăţi se vor face în luna martie pentru că deocamdată nu s-au făcut angajări de personal. Deocamdată acolo se lucrează la amenajarea spaţiului care a fost stabilit în fosta policlinică, iar acest lucru îl face primăria. Firma privată de care vorbeşte domnul preşedinte Căncescu se referă la fostul spital din Victoria, închis de Ministerul Sănătăţii la 1 aprilie 2011. Direcţia de Sănătate Publică a deschis la Victoria în toamna anului trecut un Centru de permanenţă care funcţionează cu şapte medici de familie, dar am dorit să amenajăm şi o secţie UPU subordonată Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă”, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Şeful CJ Braşov a mai afirmat că după vânzarea Spitalului Dermato din Braşov, unde procedurile sunt foarte avansate, cu suma de 2 milioane de euro, toţi banii vor fi investiţi în modernizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în primul rând a secţiei de ortopedie şi a blocului operator. “O treime din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este modernizat încă de pe vremea premierului Tăriceanu şi arată foarte bine. Vrem ca tot spitalul să arate foarte bine şi toate persoanele care ajung să fie tratate aici să beneficieze de cele mai bune condiţii. Fac apel la toţi politicienii să sprijine sănătatea şi să nu mai meargă în străinătate pentru a se trata de diverse boli. Eu am fost tratat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi am fost foarte mulţumit, deşi mi s-a recomandat că ar fi bine să merg în străinătate”, a explicat Aristotel Căncescu.

Ministerul Sănătăţii a închis la 1 aprilie 2011 în judeţul Braşov spitalele din Săcele, Codlea şi Victoria. În octombrie 2011, în urma mai multor demersuri făcute de autorităţile locale, s-a redeschis spitalul din Codlea, iar pentru spitalul din Săcele se aşteaptă acordul Ministerului Sănătăţii pentru a fi redeschis. AGERPRES