Cu o zi inainte de expirarea termenului de depunere a optiunilor politice de catre alesii locali, unii primari din judetul Mures au trecut cel putin pe la doua-trei partide.
Secretariatul Consiliului Judetean Mures, care centralizeaza datele, nu a reusit sa intocmeasca o statistica provizorie a optiunilor alesilor, deoarece un numar mare de primari, consilieri locali si judeteni s-au razgandit si si-au schimbat declaratiile de apartenenta politica de mai multe ori. S-a ajuns astfel in situatia ca un primar ales pe listele PSD sa se inscrie in PD, iar apoi sa revina la partidul care l-a propulsat sau sa opteze pentru o a treia formatiune. Au fost si cazuri in care unii primari si consilieri au depus cate o declaratie de apartenenta, apoi au revenit si au schimbat partidul.

Potrivit datelor existente la sediile partidelor politice reprezentate in judetul Mures, dintr-un total de 102 primari, PNL ar avea 15, de la 5 cati a avut dupa alegeri, PRM a ramas cu un primar din doi, PD a crescut de la doi primari la 15, luandu-i pe majoritatea de la PSD. PSD a scazut de la 49 de primari, cati a avut in 2004, la 36, UDMR a ajuns la 37, cu unul in plus fata de 2004, PNG nu-l mai are pe unicul primar, iar din trei primari independenti a ramas unul.

Conform Legii nr. 249/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, acestia au obligatia de a-si depune declaratiile de apartenenta politica, data limita fiind 11 august. Noua lege, prin care se urmareste stoparea migratiei politice, prevede ca, dupa aceasta data, alesii locali isi vor pierde mandatul daca demisioneaza din partidele la care si-au declarat apartenenta.