Unele primarii tulcene au ramas fara bani pentru asistatii social

Persoanele asistate social din comuna Luncavita nu si-au mai primit banii de aproape sase luni, primarul Stefan Ilie sustinand ca institutia pe care o conduce nu detine resursele financiare pentru plata acestui ajutor pentru ultimele luni ale anului.

“In momentul de fata avem datorii fata de cei de la ajutorul social de peste 70.000 lei si vom ajunge la finele anului la 100.000 de lei. Oamenii vin la munca, sunt pontati, dar nu sunt platiti, pentru ca banii pentru acordarea venitului minim garantat primiti anul acesta din partea Guvernului au fost insuficienti”, a declarat primarul comunei Luncavita, Ilie Stefan.

El a mai spus ca alaturi de cei 80 de beneficiari ai venitului minim garantat intr-o situatie similara se afla circa 40 de asistenti ai persoanelor cu deficiente. “Am trimit zeci de hartii Directiei de Finante, dar pana acum nu am primit nici un raspuns si este greu de crezut ca pana al finele anului se va schimba ceva. Stiu ca in aceeasi situatie mai sunt si alte primarii care au decis sa acorde lunar doar 25% din venitul minim garantat, dar daca faci calcule, suntem toti in aceeasi situatie”, a precizat primarul Ilie Stefan. Potrivit sursei, din cei 80 de beneficiari ai venitului minim garantat, doar 40 sunt apti de munca.

De altfel, nici cei 77 de asistati social din comuna Mihail Kogalniceanu nu au primit venitul minim garantat, primarul Alexe Anastase afirmand ca toate fondurile pentru asigurarea asistentei au fost alocate de la bugetul local. “Pentru urmatoarele doua luni nu cred ca vom mai avea cum sa ii platim. Suntem total descoperiti si sumele necesare nu cred ca vor ajunge in curand”, a mentionat primarul comunei Mihail Kogalniceanu, Alexe Anastase.

Amintim ca incepand cu 1 iulie 2009, venitul minim garantat a fost majorat cu 15%, decizia aprobata printr-o ordonanta de urgenta fiind o masura prevazuta in acordul cu Banca Mondiala, care a cerut asigurarea unei protectii mai bune a categoriilor defavorizate ale populatiei in perioada de criza economica.

Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 125 de lei pentru o persoana singura, 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 313 lei pentru cele formate din trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane si cate 31 de lei pentru fiecare alta persoana din familiile cu peste cinci membri. AGERPRES