Una dintre cele mai mari pepiniere din zona Braşovului a intrat în exploatare

Cea mai mare pepinieră din zona Braşovului, realizată cu fonduri europene, aflată în subordinea municipalităţii, a intrat în exploatare la Braşov, precizează biroul de presă al primăriei. Pepiniera se află în zona Noua, pe Valea Popii, de la marginea municipiului reşedinţă şi va asigura necesarul de material săditor pentru tot fondul forestier aflat în proprietatea municipiului Braşov, respectiv 14.649 ha administrat de Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, atât pentru reîmpăduriri cât şi pentru extinderea suprafeţelor împădurite din administrarea Regiei Kronstadt, dar şi pentru plantările necesare în interiorul oraşului.

“Este un proiect important pentru noi deoarece eficientizează gestionarea fondului forestier, iar Regia Kronstadt nu rămâne doar la stadiul de administrator al pădurii, ci îşi diversifică activitatea. Sper ca peste patru ani, când această pepinieră va începe să producă, tot ceea ce înseamnă plantări în pădurile din proprietatea municipiului, dar şi din interiorul oraşului, să se facă doar cu puieţi obţinuţi de Regia Kronstadt, iar în timp să ajungem unul dintre cei mai importanţi producători pentru întreaga zonă”, a declarat primarul George Scripcaru citat de comunicatul de presă.

Suprafaţa totală a pepinierei este de 18.714 mp, iar capacitatea de producere puieţi pe an, în câmp deschis este de 105.000 bucăţi din care, 18.000 puieţi de foioase (semănături direct în câmp) şi 87.000 bucăţi puieţi de răşinoase (replantaţi din solar). Primii puieţi crescuţi în această pepinieră vor putea fi folosiţi peste doi,trei sau patru ani, în funcţie de specie.

Teritoriul pepinierei silvice a fost terasat în trei niveluri şi este organizat prin împărţire în mai multe tipuri de suprafeţe: suprafeţe de cultură (cultivate efectiv de culturi), suprafeţe în ameliorare (ameliorare prin cultivare cu plante care oferă îmbunătăţiri proprietăţilor chimice ale solului), de deservire ( drumuri, remize, sere,solarii, răsadniţe sau alte utilităţi).
Suprafaţa solarului este de 336 mp şi are o capacitate anuală de producere puieţi de aproximativ 250.000 bucăţi. Pepiniera va produce puieţi din următoarele specii: molid, brad, larice, pin, fag, gorun, paltin de munte.

Tot în cadrul proiectului au fost achiziţionate şi o serie de echipamente, cea mai importantă şi valoroasă achiziţie fiind tractorul cu braţ hidraulic, care reprezintă una dintre cele mai moderne soluţii în exploatarea forestieră. Alte echipamente achiziţionate pentru lucrările necesare în pepinieră sunt: tractor, plug reversibil, semănătoare forestieră, plug de scos puieţi, grapă cu discuri, atomizor, cultivator, o serie de unelte de grădinărit.

Investiţia face parte din proiectul “Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii prin achiziţionarea de echipamente şi maşini şi producerea de puieţi forestieri de calitate pentru fondul forestier proprietate a municipiului Braşov”, proiect finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 122. “Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii”.

Valoarea totală a proiectului este de 3,651 milioane de lei, din care 60% din valoarea eligibilă a proiectului o reprezintă finanţarea nerambursabilă, 40% contribuţia municipalităţii. AGERPRES