Un licenţiat în Administraţie Publică din municipiul Blaj este primul stagiar Eurodyssee din judeţul Alba, program gestionat de Adunarea Regiunilor Europene (ARE), care permite tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de trei până la şapte luni.

Marius Bărbat, de 26 de ani, care a aflat despre programul Eurodyssee de pe o reţea de socializare, a fost selectat de regiunea Umbria din Italia să desfăşoare, în perioada 2 mai – 28 noiembrie, un stagiu ca asistent pentru scrierea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană în cadrul Centrului pentru educaţie vocaţională din Perugia. Pe întreaga perioadă a stagiului, regiunea Umbria îi va acorda tânărului din judeţul Alba o bursă lunară în valoare de 800 de euro, pentru acoperirea cheltuielilor zilnice. El va beneficia şi de un curs de limba italiană de 80 de ore, precum şi de o serie de activităţi sociale şi culturale organizate de regiunea Umbria, pentru a cunoaşte cultura italiană.

Bărbat, care vorbeşte limba engleză, este licenţiat în administraţie publică şi are un Masterat în Administraţie Publică Europeană, este primul tânăr din judeţul Alba care va merge într-un stagiu profesional în străinătate prin intermediul programului Eurodyssee, derulat de Consiliul Judeţean Alba.

Vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, reprezentant al Programului Eurodyssee pentru România şi Republica Moldova, s-a întâlnit joi cu Marius Bărbat pentru a discuta despre stagiu. speră ca exemplul acestuia să fie urmat şi de alţi tineri din judeţ. „Acesta a aflat de program de pe Facebook şi s-a convins singur că nu ai nevoie de pile sau de relaţii pentru a putea aplica şi pentru a fi selectat să faci un stagiu în cadrul programului”, a declarat Florin Roman.

În prezent, alte şase candidaturi ale tinerilor din judeţul Alba care au aplicat pentru stagii în reţeaua Eurodyssee se află în analiză la regiuni din Europa. Alba este primul judeţ din Europa de Est ales, în toamna anului trecut, în Consiliul Director al Programului Eurodyssee, fiind pentru prima dată în cei 29 de ani de funcţionare a programului când o regiune din această zonă a continentului a devenit membru permanent în forul de conducere.

Eurodyssee este un program de schimb al ARE, care permite tinerilor, cu vârste între 18 şi 30 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă, să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de trei până la şapte luni. Obiectivul programului este acela de a le oferi tinerilor o experienţă profesională şi, totodată, de a le da şansa să înveţe sau să îşi perfecţioneze o limbă străină. Programul este unic, pentru că aduce împreună atât tinerii, cât şi agenţii economici şi administraţiile publice în efortul de a combate şomajul şi de a crea un viitor mai bun pentru tineri. AGERPRES