Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat că un sfert din bugetul local pe anul 2019, în cuantum total de 974 de milioane de lei, va fi alocat programului de dezvoltare, prioritare fiind învăţământul, sănătatea, infrastructura şi cultura.
„În formula propusă la vot, bugetul total este de 974 de milioane de lei, cu un program de dezvoltare de 247 de milioane de lei. Rămânem pe aceleaşi alocaţii mari pentru Învăţământ – de la 28 milioane de lei alocaţi anul trecut, la 35 de milioane de lei, în acest an, Sănătate – de la 63 de milioane de lei la 63,8 milioane de lei. Trebuie să avem în vedere că avem o mulţime de proiecte pe fonduri europene pentru care încă nu am semnat contractul de finanţare şi ca atare, ele nu apar cu sumele aferente în buget, ci vor fi introduse pe parcurs, dar domeniile menţionate vor beneficia de fonduri foarte mari pe proiecte europene”, a afirmat Nicolae Robu.
Edilul a precizat că sunt alocate 84,5 milioane de lei pentru susţinerea acestor proiecte europene, astfel încât să poată fi demarate cât mai repede în momentul în care vor fi aprobate, mizând pe rambursarea sumelor respective din fondurile europene.
Prioritară rămâne şi finalizarea noului corp de clădire a Spitalului de Copii, iar pentru investiţii în drumuri, poduri, străzi sunt alocate 53 de milioane de lei, fiind inclus pe lista finanţării pasajul Solventul şi noua linie de tramvai Solventul- Gara de Nord.
Pentru Cultură sunt alocaţi 27 milioane de lei, prevăzuţi pentru construirea Centrului Multiplexity 2021, pentru amenajarea faţadelor Palatului Culturii, reabilitarea fostelor cinematografe, refacerea scenei teatrului de Vară din Parcul Rozelor, distrusă la furtuna din 2017, dar şi pentru amenajarea unor spaţii de creaţie destinate Teatrul German, prin refuncţionalizarea unor foste ateliere de la Colegiul Tehnic I.C.Brătianu, pe listă figurând şi amenajarea centrului cultural în fostul turn de apă. Sportul are alocaţi 5,6 milioane de lei şi include construirea a trei complexuri sportive şi de agrement.
Bugetul municipiului Timişoara a fost votat în şedinţa de plen a Consiliului Local de marţi, cu 17 voturi pentru şi 9 abţineri din partea PSD, care şi-a anunţat poziţia înaintea şedinţei. Din partea ALDE au venit amendamente care propuneau ca banii de pe studiile de fezabilitate prevăzuţi pentru metrou şi fântâni ornamentale sau de la sistemul de supraveghere video a Canalului Bega să fie redirecţionaţi spre studii pentru construirea de parcări, a unui stadion ultramodern şi a unui nou spital, dar toate au fost respinse prin vot.
Acestea erau promisiuni ale primarului din campania 2012, iar acum Nicolae Robu a explicat că spitalul şi stadionul sunt în curs de realizare şi pentru parcări au intervenit probleme de proprietate asupra terenurilor respective.
„Eu aveam informaţia că există aceste locaţii unde s-ar putea face respectivele parcări. Când am devenit primar, văzând care este realitatea acelor terenuri, am fost nevoit să tot încerc un schimb de proprietăţi ca să ajungem să avem teren în zona Oituz, dar nu am reuşit şi nu putem să facem acolo parcare. Am avut un teren în spatele magazinului Bega, l-am pierdut, am ajuns în instanţă, unde am câştigat, iar recursul (înaintat de societatea perdantă, n.r.) se va judeca la Înalta Curte. Dacă îl vom câştiga, vom face acolo o parcare”, a spus primarul Nicolae Robu.
În privinţa celorlalte amendamente ale ALDE, Robu a detaliat că primăria construieşte noul corp al Spitalului de Copii, care este aproape gata şi că sunt avansate demersurile pentru ca în curtea Spitalului Municipal să se construiască un alt corp de clădire, cu şapte etaje. Ca urmare, au rămas la finanţare studiile de fezabilitate pentru metrou şi pentru construirea mai multor fântâni ornamentale în cele mai mari intersecţii, pentru purificarea aerului. AGERPRES