Un proiect transfrontalier, derulat de Primăria Pecica împreună cu parteneri din Ungaria, a ajuns la final

antal_petru.jpgProiectul transfrontalier, derulat timp de 35 de luni de oraşul Pecica, din judeţul Arad, împreună cu autoguvernarea oraşului Morahalom şi Direcţiunea Parcului Naţional Kiskunsag, judeţul Csongrad, din Ungaria, în cadrul Programului de Cooperare Tranfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2014, a ajuns la final, vineri având loc conferinţa de încheiere.

Potrivit primarului oraşului Pecica, Petru Antal, proiectul, a cărui finanţare a fost asigurată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a avut o valoare totală de aproape 932.000 de euro, din care părţii române i-a revenit suma de aproape 570.000 de euro, contribuţia proprie a Primăriei Pecica fiind de aproape 11.970 euro (2,10%).

“În urmă cu câţiva ani, cei din Morahalom au căutat un oraş românesc cu care să facă un proiect transnaţional pentru dezvoltarea unei ferme de bivoli, găsind în cele din urmă oraşul Pecica. Acela a fost primul proiect, unul atipic pentru o primărie din România, în care partea maghiară a luat partea mai mare a fondurilor. În urma acestui proiect, Pecica are o fermă de bivoli ce deţine 22 de exemplare, între care şi un viţeluş venit pe lume în urmă cu numai şase zile. Următoarele proiecte au fost implementate mai recent, de data asta românii primind partea mai mare a finanţării. Aşa se face că, la Pecica, s-a ridicat un Centru de Vizitare (Informare) ultra-modern, cu tehnologii multimedia interactive, dar şi un centru cu 60 de biciclete destinate cicloturismului”, a spus Petru Antal.

Potrivit edilului oraşului, în incinta fermei de bivoli, s-au amenajat trotuare şi o parcare. El a susţinut că ferma a fost vizitată, anul trecut, de peste 5.000 de turişti, iar, până la finele acestui an, ţinta este creşterea numărului de vizitatori la peste 7.000.

“În viitorul apropiat, ne propunem ca, în incinta fermei de bivoli, să construim spaţii de cazare, destinate atât turiştilor care vor dori să rămână peste noapte aici, cât şi organizării de tabere. Totodată, ne propunem ca împreună cu partenerii noştri din Morahalom să construim în Pecica un ştrand termal, după modelul celui existent în oraşul ungar. Resurse naturale avem, deci nu cred că va constitui o foarte mare problemă realizarea acestui proiect”, a conchis primarul Petru Antal. AGERPRES