Un proiect pilot de digitalizare va fi implementat în unităţile sanitare publice din judeţul Bihor, care va permite specialiştilor în diverse afecţiuni să acceseze informaţii ale unor cazuri din alte spitale aflate la distanţă pentru a le oferi opinii medicale sau consultanţă.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, informatizarea datelor medicale permite analizarea la distanţă a evoluţiei pacienţilor cu COVID-19 care au complicaţii şi oferă accesul la tratament specializat în zonele din judeţ unde nu există suficienţi specialişti, fiind diminuat, totodată, riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2.

În urma întâlnirilor cu directorii unităţilor sanitare publice din judeţ, prefectul Dumitru Ţiplea a iniţiat demararea unui proiect de integrare a informaţiilor şi analizelor medicale care va facilita schimbul de date între unităţile medicale din Bihor.

Soluţia tehnică implementată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va permite unităţilor medicale din judeţ să beneficieze de expertiza specialiştilor din alte spitale, prin accesul la videoconferinţe securizate şi partajarea într-o platformă virtualizată a fişierelor multimedia: filmări cu diverse patologii ale pacientului, imagistică medicală de tipul RMN, CT, ecografii, PET-CT, arată sursa citată.

Proiectul este pus în practică cu sprijinul Serviciului Special de Telecomunicaţii care administrează şi pune la dispoziţie componenta tehnică – infrastructura de comunicaţii prin fibră optică, tabletele din unităţile sanitare, aplicaţia de videoconferinţe şi cloud-ul de stocare a datelor medicale.

În prezent, sistemul se află în etapa de testare, fiind conectate două unităţi sanitare: Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuş.

Cu ajutorul acestei soluţii digitale, medicii specialişti pot oferi expertiză în asistenţa de urgenţă, cardiologie, chirurgie, radiologie, dermatologie, oncologie, precum şi alte specializări.

„Digitalizarea este una dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu de prefect. Până în prezent am reuşit implementarea cu succes a unor proiecte în zona administrativă, iar acum o aplicăm în domeniul medical. Telemedicina este, mai ales în contextul pandemic actual, un demers obligatoriu. Digitalizarea optimizează resursele sistemului sanitar, îmbunătăţeşte calitatea actului medical şi oferă acces pacienţilor bihoreni la servicii specializate, diminuând, totodată, riscul de răspândire a COVID-19”, precizează prefectul Dumitru Ţiplea. AGERPRES