Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, împreună cu directorul Companiei de Apă Oradea (CAO), Ovidiu Gavra, a prezentat marţi stadiul celui mai mare proiect privind ”Extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”, de peste 100 milioane de euro (cu TVA).
Primarul a anunţat, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul lunii ianuarie se vor demara procedurile de licitaţie în ceea ce priveşte acest proiect. Fiind una dintre cele mai mari finanţări europene din Bihor, pentru Zona Metropolitană Oradea, Beiuş şi Tinca, întregul proiect a fost împărţit în 14 lucrări, dintre care cinci vor avea loc în municipiul Oradea şi nouă pe teritoriul judeţului.
”Dorim ca din luna februarie să postăm pe SEAP cele 14 seturi de lucrări, astfel ca în patru luni să parcurgem procedura de licitaţie, iar din vară să începem efectiv lucrările. Vor exista localităţi, cum ar fi de exemplu Giriş sau Biharia, unde lucrările se vor suprapune şi va trebui să lucrăm conexat”, a spus primarul Ilie Bolojan. Numai în Oradea se vor reabilita 54,5 km de reţele de apă şi se vor extinde 37,8 km de reţele. Populaţia totală care va beneficia în mod direct de acest proiect este de aproximativ 237.298 locuitori şi reprezintă aproape 40% din populaţia totală a judeţului Bihor.
Proiectul privind extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţul Bihor a fost aplicat de Compania de Apă Oradea pe POS Mediu, Axa 1 şi are o valoare de 102 milioane de euro (cu TVA), fondurile fiind finanţate de Uniunea Europeană, bugetul de stat, bugetul local şi operator. Obiectivul proiectului este de a asigura servicii de alimentare cu apă şi canalizare, conform practicilor UE în domeniu, în majoritatea zonelor urbane, până în anul 2015.
În scopul atragerii unor sume cât mai mari din fonduri europene, la iniţiativa primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, Oradea şi 22 de localităţi din judeţ, împreună cu CJ Bihor, au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, ştiut fiind că operatorii regionali au şanse mult mai mari de a obţine finanţare pentru proiecte mari. Tot în acest scop, Compania de Apă Oradea (CAO) s-a extins în localităţile limitrofe municipiului şi a preluat serviciile şi reţelele din Beiuş şi Tinca, urmând să efectueze lucrările de introducere a apei şi canalizare. AGERPRES