Ministerul Culturii invită oraşele din România să candideze pentru titlul de “Capitala mondială a cărţii” din anul 2018, în cadrul competiţiei UNESCO – World Book Capital. „Un oraş din România poate fi ‘Capitală mondială a cărţii 2018’. Ministerul Culturii invită oraşele din România să candideze pentru titlul de ‘Capitala mondială a cărţii’ din anul 2018, în cadrul competiţiei UNESCO – World Book Capital. Acest demers are în vedere recunoaşterea de către UNESCO a eforturilor depuse de oraşe pentru promovarea cărţilor şi a cititului, iar oraşul câştigător va avea titlul amintit pentru un an, începând cu Ziua Internaţională a cărţii şi drepturilor de autor 2018 şi aceeaşi zi din anul următor (23 aprilie)”, anunţă ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului Culturii, Comitetul de Selecţie care va funcţiona sub auspiciile UNESCO va fi compus dintr-un reprezentant al International Publishers Association, unul al European and International Booksellers’ Federation, unul al International Federation of Library Associations and Institutions, unul UNESCO, doi experţi independenţi şi organizaţii non-guvernamentale şi/sau instituţii independente desemnate de UNESCO prin rotaţie. Responsabil pentru respectarea procedurii alegerii oraşului câştigător este directorul general UNESCO.

Dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză sau franceză, evaluarea urmând să aibă loc pe 30 iunie, iar rezultatele să fie anunţate pe 15 iulie. Anul acesta, capitala mondială a cărţii este oraşul Wroclaw din Polonia, iar anul viitor titlul va fi oferit oraşului Conakry din Guineea. Prima ediţie a competiţiei a fost lansată în 1996, iar Madrid a fost desemnat prima capitală mondială a cărţii în 2001. AGERPRES