Lucrările de construcţie a unui nou terminal de pasageri la Aeroportul Internaţional Maramureş (AIM), situat în oraşul Tăuţii Măgherăuş, vor demara în cel mai scurt timp, iar contractul de execuţie a fost semnat cu firma care a câştigat licitaţia, a anunţat, joi, preşedintele Consiliul Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

A avut loc semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia noului terminal de pasageri la Aeroportul Internaţional Maramureş (…) Compania Concelex va proiecta şi realiza acest obiectiv de investiţii important pentru judeţul Maramureş. Este o companie cu antreprenoriat 100% românesc, care vine cu o expertiză în implementarea acestui tip de proiecte, având în portofoliu obiective de investiţii în derulare, precum extinderea şi modernizarea aeroporturilor ‘Aurel Vlaicu’ din Timişoara şi ‘Delta Dunării’ din Tulcea” a spus Ionel Bogdan.

Noul terminal de pasageri va deservi curse interne şi externe şi va avea o suprafaţă de peste 12.000 metri pătraţi. „Noul terminal, care va răspunde reglementărilor internaţionale aeronautice, va asigura deservirea unui volum de 450 pasageri/oră şi va avea o suprafaţă totală desfăşurată de 12.209 mp. Printre dotări se află şi un sistem integrat de control de securitate al bagajelor de cală pe fluxul de plecări care conţine 10 ghişee check-in şi benzi transportoare, două carusele plate cu plăci suprapuse pentru zona sosiri, patru porţi de control acces manual, două chioşcuri automate de prelucrare a pasagerilor cu uz comun pentru toate companiile aeriene, două ghişee check-in pentru self drop-off” a mai adăugat Ionel Bogdan.

Valoarea totală a proiectului este de 134,23 milioane lei, din care 95,9 milioane lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), 14,67 milioane lei finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 2,25 milioane lei cofinanţare eligibilă a judeţului Maramureş.

Preşedintele CJ Maramureş a mai subliniat că în ultimii doi ani s-a observat o creştere a numărului de pasageri care au plecat sau sosit pe aeroportul local.

„În ultimii doi ani de zile a crescut exponenţial numărul de pasageri pe Aeroportul Internaţional Maramureş şi ne dorim ca prin investiţiile pe care le realizăm la aeroport, în valoare de peste 250 milioane de lei, să dezvoltăm infrastructura aeriană de la nivelul judeţului, iar aeroportul nostru să devină unul cât mai competitiv”, a mai spus Ionel Bogdan.

Aeroportul Internaţional Maramureş (AIM) deserveşte curse interne operate de companiile Tarom, Air Connect şi externe, operate de compania aeriană HiSky, curse charter, business şi zboruri medicale.

În ultimii 15 ani, în vecinătatea aeroportului s-au dezvoltat bazele de producţie a unor firme româneşti şi străine, investiţiile de acest gen fiind în continuă expansiune. AGERPRES