Un nou proiect pentru un incinerator de deşeuri la Tulcea

Un investitor în domeniul energiei eoliene doreşte să realizeze la Tulcea un incinerator de deşeuri şi promite Primăriei municipiului o cotă parte din energia rezultată. Primarul Constantin Hogea a declarat joi că instituţia pe care o reprezintă a achitat studiul de prefezabilitate întocmit de o firmă suedeză, Usitall, care le-a propus autorităţilor tulcene realizarea unui proiect de producere a agentului termic prin arderea deşeurilor.

“Noi nu am renunţat la proiectul suedezilor, care are ca termen de finalizare 2014. În paralel însă a mai apărut un agent economic care este interesat de amplasarea unui incinerator care să aibă ca materie primă tot deşeurile, chiar cele din groapa neconformă de la Agighiol, să preia tot ce este acolo, astfel încât, atunci când intensitatea vântului scade, să nu existe goluri de producţie”.

“Suntem în discuţii şi chiar în condiţii mai avantajoase decât propunerea din partea suedeză, în sensul că vom beneficia şi de energie din partea lor. Trebuie să găsim o soluţie juridică astfel încât să poată prelua tot ce înseamnă deşeuri, să le ardă”, a afirmat primarul Hogea. Declaraţia sa privind posibilitatea ca oraşul să beneficieze direct de energie în urma investiţiilor în parcuri eoliene aprobate în şedinţele de consiliu local survine dorinţei exprimate de unii edili ai urbei în timpul ultimei reuniuni a legislativului municipiului.

Pe data de 29 aprilie, consilierii PSD şi PNL au solicitat ca măcar nişte grădiniţe din oraş să poată beneficia de energie produsă de parcurile eoliene. Pe 22 octombrie 2008, Primăria municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean şi compania Usitall au semnat la Tulcea un memorandum de colaborare în vederea implementării unui sistem modern de gestionare a deşeurilor, care va genera energia necesară pentru încălzirea apei, producerea de electricitate, agent de răcire, precum şi biogaz. AGERPRES