Sub egida Ministerului Integrarii Europene, Institutul European din Romania (IER) a organizat in perioada mai-iunie 2006 primul program de formare generala in afaceri europene care a beneficiat de expertiza integral romaneasca.
Programul de formare generala in afaceri europene s-a adresat functionarilor publici din administratia centrala nou intrati in sistemul administratiei publice sau care nu erau familiarizati cu domeniul afacerilor europene. Programul a fost realizat la solicitarea si cu sprijinul Ministerului Integrarii Europene, care a solicitat IER sa continue organizarea de programe de formare in acest domeniu, pentru a raspunde nevoii crescande de informare pe problematica UE.

Participantii la cursuri au provenit din toate ministerele, precum si din Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Presedintia Romaniei, Senat si Camera Deputatilor. Programul a fost compus din cinci sesiuni de formare, fiecare sesiune cuprinzand teme generale precum constructia institutionala si legislativa a UE, bugetul si politicile comunitare majore: piata interna, uniunea economica si monetara, politica de coeziune si fondurile structurale, politica agricola comuna, politica de mediu, justitie si afaceri interne, politica externa si de securitate comuna.

Cursurile au fost sustinute de catre o echipa de formatori romani, in majoritatea lor cadre didactice universitare cu experienta in domeniul formarii pentru afacerile europene. Multi cursanti au recomandat in evaluarile lor ca