tulcea_port.jpgConsilierii locali tulceni au aprobat asocierea cu Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galaţi şi cu Consiliul Judeţean, pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului privind dezvoltarea portului din Tulcea. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate şi survine deciziei luate luna trecută de societatea Deltanav SA de a se retrage din acordul de parteneriat încheiat în luna aprilie cu cele trei entităţi juridice.

„Estimarea valorică iniţială a întregului proiect era 185.909.703 lei, exclusiv TVA, iar după retragerea societăţii Deltanav SA din parteneriat, valoarea finală estimativă este de 169.489.601 lei, exclusiv TVA. Pe baza acestor valori s-a determinat procentul de participare a fiecărui partener la costurile aferente Studiului de fezabilitate”, se arată în hotărârea aprobată de consilierii locali.

Potrivit sursei, Primăria municipiului Tulcea va suporta 10% din valoarea studiului de fezabilitate necesar punerii în practică a proiectului privind dezvoltarea portului Tulcea, respectiv 16.667.269 lei, fără TVA.

Reabilitarea portului tulcean este un obiectiv mai vechi al autorităţilor locale şi judeţene care nu a putut fi pus în practică până în prezent din cauză că o parte din infrastructura portuară se află în patrimoniul companiei gălăţene.

De-a lungul timpului, oficialităţile tulcene au reclamat faptul că APDM SA Galaţi atrage venituri importante din activitatea portuară de pe raza municipiului Tulcea fără a investi în lucrări de reparaţii importante şi au susţinut că doresc preluarea în administrare a infrastructurii portuare.
Un prim pas în acest sens a fost făcut în cursul lunii, atunci când Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Legii nr 213/1998 privind bunurile proprietate publică, astfel încât după promulgarea actului normativ de către preşedintele României va exista o bază legală pentru transferul portului tulcean din administrarea APDM SA Galaţi în cea a autorităţilor tulcene. AGERPRES