Un muzeu al satului va fi construit în oraşul Petrila, cu finanţare europeană

Un muzeu al satului va fi construit în oraşul Petrila ca parte dintr-un proiect mai amplu, finanţat din fonduri europene, ce are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii în această aşezare din Valea Jiului. Contractul de finanţare are o valoare de peste 19 milioane de lei şi a fost semnat pe 7 octombrie la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Investiţia are multiple componente. Vorbim despre realizarea unui muzeu al satului la Petrila, o unitate de învăţământ preşcolar reabilitată, un drum asfaltat şi un parc modernizat“, se arată într-un comunicat al ADR Vest.

Prima componentă se referă la reabilitarea, modernizarea şi dotarea Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuşi” şi a Grădiniţei cu Program Normal nr. 2, de pe strada 8 Martie. Proiectul prevede consolidarea clădirii, reparaţii, intervenţii la şarpantă, lucrări de termoizolare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, dotarea cu mobilier.

Componenta care vizează muzeul satului presupune realizarea a 23 de construcţii conform principiilor şi metodelor tradiţionale, fără alimentare electrică. Muzeul va fi pe strada Jieţ şi va avea o suprafaţă construită de 954 mp, spaţii verzi, alei şi carosabil auto.

Prin acelaşi proiect va fi modernizat Parcul “Regele Mihai I”, cu aproximativ 4.000 de metri pătraţi de spaţii verzi, alei noi, foişor, mobilier, panouri de afişaj, corpuri de iluminat, coşuri de gunoi şi altele. De asemenea, este prevăzută asfaltarea străzii Colonie Cimpa-Biraoni.

Proiectul, denumit “Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din oraşul Petrila – Etapa III”, are o valoare totală de 19,03 milioane lei, din care 18,35 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă, prin Programul Regio-POR 2014-2020.

Perioada de implementare a investiţiei este de 39 de luni. AGERPRES