Un australian vrea să construiască un nou stadion în Suceava, valoarea investiţiei ridicându-se la circa 15 milioane de euro, a declarat primarul Ion Lungu.

Săptămâna trecută, un investitor serios, din Australia, a venit şi vrea să investească şi să facă noul stadion (…) A rămas pe stadion foarte hotărât să ne propună o colaborare pentru finanţarea stadionului, dar vom vedea ce se întâmplă mai departe„, a spus Lungu, arătând că investitorul australian dorea să se implice în finanţarea întregului complex sportiv din oraş, dar primarul i-a transmis că Sala Polivalentă se va face prin alt proiect, finanţat de Guvern.

Lungu nu a nominalizat investitorul, limitându-se la a spune că ”este serios” şi vine cu nişte parteneri italieni. „A venit în parteneriat cu nişte italieni. Un consorţiu destul de puternic care vrea să investească în România”, a spus primarul, precizând că investiţia de circa 15 milioane de euro presupune construcţia unui stadion cu 15.000 de locuri.

Potrivit primarului, amortizarea acestei investiţii nu s-ar putea face doar din taxe şi evenimente, iar o garanţie acordată de către municipalitate ar fi considerată împrumut, se include la deficitul bugetar şi sunt şanse scăzute să se realizeze conform legislaţiei din România.

”În România, această garanţie este trecută la împrumut şi se include la deficitul bugetar, ceea ce înseamnă că şansele sunt reduse pentru astfel de garanţii”, a explicat Lungu. El a mai adăugat că situaţia privind garanţiile autorităţilor locale în cadrul parteneriatelor public-private a fost discutată la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România, în cadrul căreia primarul de la Cluj-Napoca, Emil Boc, a arătat că în UE astfel de garanţii nu se înscriu la deficitul bugetar şi că ar trebui să se facă şi în România o armonizare la aceste normative. AGERPRES